Специјалистичка обука војника у Центру за обуку копнене војске

Петак, 18.2.2022 | Обука
На полигонима „Могила“ и „Пескови“ у околини Пожаревца реализује се интензивна специјалистичка обука војника на служењу војног рока генерације „децембар 2021“ родова пешадије и инжињерије.

У оквиру шестонедељне индивидуалне специјалистичке обуке у Центру за обуку копнене војске, војници ових родова се оспособљавају за борбену употребу личног и колективног наоружања и минско-експлозивних средстава, и за правилну примену тактичких радњи и поступака у борбеним дејствима.

У овој фази обучавања, војници рода пешадије реализују сва припремна гађања из наоружања рода и самостално решавају тактичке задатке, уз правилно кретање на бојишту, избор заклона, као и коришћење средстава за маскирање и атомско-биолошко-хемијску заштиту. Упоредо са њиховом обуком, војници рода инжињерије реализују вежбе са минско-експлозивним средствима, током којих се оспособљавају за руковање штапинским и електричним средствима за активирање експлозивног пуњења, те за постављање и уклањање мина.

Специјалистичка обука ове генерације војника на служењу војног рока завршава се наредне недеље провером оспособљености за самостално извршавање тактичких задатака, након чега следи колективна обука у јединицама Војске Србије до завршетка служења војног рока.

Повезане вести