Први падобрански скокови војника на служењу војног рока

Петак, 11.2.2022 | Обука
Војници генерације „септембар 2021“ који војни рок служе у 63. падобранској бригади успешно су извели свој први скок у оквиру завршног дела основне падобранске обуке.

У овој елитној јединици Војске Србије они се обучавају за војнике падобранске специјалности и реализацију колективних задатака у складу са наменом бригаде. 

Како би дошли до завршне фазе падобранске обуке, војници су успешно савладали садржаје основне индивидуалне обуке у јединицама Команде за обуку и потом, у 63. падобранској бригади тактичку, ватрену и земаљски део падобранске обуке. За то време су стекли основна војничка знања, научили да рукују личним наоружањем и опремом и савладали технике извршења падобранског скока.

Војници падобранске специјалности током служења војног рока изводе падобранске скокове у дневним и ноћним условима, са наоружањем и додатним теретом. Скокови се реализују из авиона Ан-2, уз коришћење савремених десантних падобрана који су на употреби у јединици од 2018. године. 

У духу традиције јединице, са младим војницима скок је извео и командант 63. падобранске бригаде бригадни генерал Ненад Зонић, пруживши им на тај начин подршку у овом важном тренутку за сваког падобранца и признање за досадашњи труд и залагање који су показали на обуци.

Успешном реализацијом падобранских скокова и основне падобранске обуке војници добијају звање „падобранац“, а тиме и могућност да постану професионални припадници ове елитне јединице Војске Србије, за шта су сви из ове генерације већ исказали интересовање.

Повезане вести