Постхумно одликовање УН за потпуковника Дејана Станојевића

Петак, 26.5.2023 | Мултинационалне операције
Потпуковник Војске Србије Дејан Станојевић који je 29. марта 2022. године погинуо у мировној операцији Уједињених нација у Демократској Републици Конгу, постхумно је одликован медаљом Уједињених нација.

Реч је о одликовању „Даг Хамарскјолд“, којим се одаје почаст припадницима међународних снага Уједињених нација страдалим приликом извршавања задатака на изградњи и очувању мира у свету.

Медаљу је, на церемонији одржаној јуче у Њујорку поводом Међународног дана мировних снага Уједињених нација, уручио генерални секретар ове организације Антонио Гутереш, а у име породице потпуковника Станојевића одликовање су примили представници Сталне мисије Републике Србије при Уједињеним нацијама.

Потпуковник Дејан Станојевић је рођен 22. децембра 1979. године, а у Војсци Србије је био од 28. септембра 2002. године. Погинуо је 29. марта 2022. године у паду хеликоптера приликом реализације редовног задатка извиђања из ваздуха у мисији Уједињених нација у ДР Конгу.

Војска Србије је његовим одласком изгубила часног официра, изузетног старешину и експерта јединица за електронска дејства. Током богате војничке каријере више је пута награђиван и похваљиван, а иза себе је оставио супругу и двоје малолетне деце.
Кључне речи

Повезане вести