Председник и врховни командант Вучић положио венац на Споменик незнаном јунаку на Авали

Уторак, 20.10.2020 | Култура и традиција
Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, у пратњи министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, положио је данас венац на Споменик незнаном јунаку на Авали поводом обележавања Дана ослобођења Београда.
 
Након церемоније полагања венца, уз почасни строј Гарде и интонирање државне химне, у спомен-књигу председник Вучић је уписао:
 
„Бесмтни ослободиоци, деценије које пролазе не умањују величину вашег подвига. Захваљујући вашој храбрости и великој жртви, Београд данас живи као слободан град у нашој самосталној и независној Србији. Он је град у којем људи виде своју и будућност своје деце. Данашњи Београд и Србија показују да ваша жртва није била узалудна. Јунаци, вечна вам слава и хвала за слободу.“
 
Након вишедневних тешких борби припадници Народноослободилачке војске Југославије помогнути совјетским савезницима ослободили су Београд 20. октобра 1944. године.

Београдска операција или Београдска офанзива представља једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом светском рату, а трајала је од 12. до 20. октобра 1944. године.

Повезане вести