Додела одликовања за учешће у мисији УН на Кипру

Среда, 27.9.2017 | Мултинационалне операције

У касарни „Топчидер“ данас је одржана свечаност доделе медаља припадницима Војске Србије и оружаних снага Мађарске и Републике Словачке за учешће у мисији УН на Кипру.

Одликованим припадницима трију војски, на основу наређења министра одбране Републике Србије Александра Вулина, војне спомен-медаље уручио је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић. Свечаности су присуствовали и начелник Генералштаба Оружаних снага Мађарске генерал Тибор Бенке, начелник Генералштаба Војске Републике Словачке генерал Милан Максим, припадници Министарства одбране и Војске Србије, као и представници дипломатског кора и УН.

Честитајући одликованима, генерал Диковић је пожелео добродошлицу окупљеним мировњацима и указао на значај задатка који словачки, мађарски и српски војници, под мандатом УН, заједно обављају на Кипру и посвећености заједничком доприносу изградњи мира и безбедности у свету, као и безбедности наших држава.

– Наше заједничко ангажовање у мисији УН, равноправно партнерство, професионални и частан однос према заједничким обавезама, међусобно уважавање, поштовање и разумевање локалног становништва и међусобних проблема, прави је пример како треба спроводити идеје и циљеве мисија УН. Посебно истичем да наши војници у мисији задатке решавају у хармоничним односима и да током вишегодишњег заједничког ангажовања није било догађаја који би могли бацити сенку на изванредну сарадњу и суживот у оквиру мисије – истакао је генерал Диковић додајући да је њихово ангажовање у тој мисији оцењено највишим оценама надлежних у мисији, УН и националним командама.

Пожелевши добродошлицу окупљеним мировњацима, генерали Бенке и Максим, такође су указали на изванредну сарадњу припадника трију војски у оквиру истог контингента у мисији на Кипру, слажући се у оцени да је сваки припадник појединачно дао допринос испуњењу основних циљева те мисије који се огледају у спречавању непријатељстава између две зараћене стране на том острву.

Према речима заменика начелника Центра за мировне операције Генералштаба Војске Србије пуковника Николе Дејановића, Војска Србије је по први пут, на почетку седме деценије свог ангажовања у мировним операцијама УН, домаћин свечаности доделе медаља за заједничко учешће њених припадника и колега из оружаних снага Мађарске и Словачке у мировној мисији UNFICYP на Кипру.

– Плавим Дунавом у миру повезани градови и пријатељи Братислава, Будимпешта и Београд, заједно на задацима у истом плавом строју, војници Србије, Мађарске и Словачке већ готово седам година поносно и достојно представљају своје државе повезани поверењем и партнерством и одлучни да учествују на очувању светског мира и мира у овој подељеној острвској држави – нагласио је пуковник Дејановић додајући да су базе „Сент Иштван“, „Стефан Немања“ и „Генерал Штефанек“ на том острву постале синоним за професионализам, партнерство и међусобно поверење, како у очима команде мисије, тако и у очима локалног становништва. 

Од октобра 2010. године, до данас, у мисији УН на Кипру учествовало је 548 припадника Војске Србије.

Повезане вести