Обука војника рода речних јединица

Уторак, 7.2.2023 | Обука
На бродовима Речне флотиле у току је специјалистичка обука војника рода речних јединица који су служење војног рока започели у децембру прошле године.

Војници су у ову јединицу распоређени након успешно завршеног индивидуалног обучавања у центрима Команде за обуку, и сада се на речним вишенаменским и десантним бродовима оспособљавају за дужности бродараца и бродских артиљераца.

У овој фази, обука се реализује на сидришту са циљем оспособљавања војника за правилну употребу палубних уређаја и формацијских средстава за борбену отпорност брода, извођење палубарских радова и руковање и одржавање бродског наоружања. У наставку следи обука у пловидби и реализација гађања из бродског наоружања, чиме се заокружује процес оспособљавања за реализацију колективних задатака у операцијама у захвату пловних путева.

Војници рода речних јединица на бродовима проводе три четвртине војног рока, како би се прилагодили на специфичне бродске услове и савладали сложене садржаје обуке. Изузетно су мотивисани и велики број њих је већ изразио жељу да по завршетку војног рока ступи у строј професионалних припадника Војске Србије на служби у Речној флотили.

Повезане вести