Обележавање војних празника

Уторак, 16.11.2021 | Култура и традиција
У командама, јединицама и установама Војске Србије данас су одржане свечаности поводом војних празника који се обележавају 16. новембра, у знак сећања на дан када је, 1914. године, почела Колубарска битка.

На данашњи дан се, у спомен на једну од најзначајнијих битака у Првом светском рату, у Војсци Србије обележавају Дан Копнене војске, Дан пешадије и Дан Центра за обуку копнене војске.

Поводом празника, пред свечаним стројевима јединица, прочитане су честитке, сумирани резултати рада у претходном периоду и уручене награде и признања најбољим појединцима и јединицама.

У осврту на постигнуте резултате у години за нама истакнуто је да су припадници Копнене војске и пешадије, као њеног најмасовнијег рода, реализовали све постављене задатке и унапредили оспособљеност за адекватан одговор на безбедносне изазове са којима се суочава Република Србија, док су припадници Центра за обуку копнене војске успешном реализацијом стручно-специјалистичке обуке дали значајан допринос укупној обучености припадника Војске Србије.

Војне свечаности су одржане уз потпуну примену свих прописаних мера за сузбијање и спречавање ширења заразне болести ковид 19.

Повезане вести