Вежба подржана рачунарским симулацијама „Удар 2018“

Четвртак, 14.6.2018 | Обука

У Центру за обуку путем симулација у Београду у току је вежба подржана рачунарским симулацијама „Удар 2018“, по теми „Батаљон војне полиције специјалне намене Кобре у противтерористичким дејствима“.

Реч је о заједничкој активности Управе војне полиције Генералштаба Војске Србије, Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, Жандармерије, Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) и Центра за обуку путем симулација.

Петодневном вежбом руководи потпуковник Дејан Миликић из Управе војне полиције, а командант вежбајуће јединице је потпуковник Владимир Ушљебрка. Вежба је прилика да се провери способност Команде батаљона војне полиције специјалне намене „Кобре“ за планирање, организовање и извођење противтерористичких дејстава у условима симулираног окружења.

Извођењем вежбе која траје од 11. до 15. јуна проверено је и познавање начела употребе јединица и средстава, садејства са јединицама Жандармерије, САЈ-а, Копнене војске и Ратног ваздухопловства и ПВО, али и сарадње са осталим структурама система одбране. Увежбаване су, такође, и тактичке радње, технике и процедуре, а анализиран је и квалитет донетих одлука на свим нивоима командовања.

Чињеница да је „Ударом 2018“ проверена сарадња и садејство противтерористичких јединица војне полиције „Кобре“, Жандармерије и САЈ-а у решавању терористичких претњи и заштити виталних интереса Републике Србије даје посебан квалитет вежби.

Вежбе подржане рачунарским симулацијама незаобилазан су облик практичне обуке команди јединица у Војсци Србије. Реализацијом оваквих активности Центар за обуку путем симулација стекао је искуства у моделовању, припреми и реализацији оваквих вежби, а јединице у извођењу увежбавања на савремен начин.

Повезане вести