Уручење одликовања припадницима Министарства одбране и Војске Србије

Четвртак, 19.4.2018 | Актуелности

У оквиру прославе Дана Војске Србије – 23. априла, данас су у Дому Гарде на Топчидеру припадницима МО и ВС уручена одликовања из надлежности председника и врховног команданта Републике Србије.

У оквиру прославе Дана Војске Србије – 23. априла, данас су у Дому Гарде на Топчидеру припадницима Министарства одбране и Војске Србије уручена одликовања из надлежности председника и врховног команданта Републике Србије.

Награђенима је, у присуству министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, одликовања уручио изасланик председника Републике Србије Никола Селаковић.

Указима поводом прославе Дана Војске Србије одликована су 52 припадника Министарства одбране и Војске Србије - 18 златном и сребрном медаљом за заслуге, а 34 златном и сребрном медаљом за ревносну службу, док је један припадник одликован  сребрном медаљом за храброст „Милош Обилић“.

Данашња свечаност била је прилика и да се уруче одликовања која су припадници система одбране добили указима председника Републике поводом прославе Дана државности Србије. Златном и сребрном медаљом за заслуге одликовано је 33 припадника Министарства одбране и Војске Србије, док је њих 60 добило златне и сребрне медаље за ревносну службу.

Нагласивши да му је изузетна част да у име председника Републике и врховног команданта наших одбрамбених снага Александра Вучића уручи припадницима Министарства одбране и Војске Србије државна одличја, изасланик председника Селаковић подсетио је да је 23. април, дан који је изабран да се прославља као највећи војни празник, трајан извор у очувању националног идентитета и континуитета државности српског народа у трајању дугом више од два века.

- Пут обнављања и изградње државе и њених институција који је започет у Орашцу 1804. године, крунисан је доношењем првог српског Устава, једног од најмодернијих устава у Европи тога доба, 1835. године. Ова, 2018. година, поред великих историјских јубилеја за политичку, државну и војну историју које обележавамо, права су прилика да се подсетимо и не тако често помињаних српско-турских ратова од 1876. до 1878. године, чији се вишеструки значај огледа, између осталог, и у територијалном проширењу Србије и ослобођењу Нишког, Пиротског, Топличког и Врањског округа, али и стицање међународно признате независности наше државе 13. јула 1878. године на Берлинском конгресу – нагласио је изасланик председника Селаковић.

Према његовим речима, посебно значајан резултат ових војевања и стицања потпуне независности била је реформа наше војске, озакоњена четири и по године након завршетка рата, доношењем Закона о устројству Војске, који је један од правних аката којим се за време рата попуњавала резерва.

- Ова свечаност лепа је прилика да се сетимо да је војска симбол суверености једне државе и њеног интегритета. Војска је неретко била последња брана државе и њеног постојања, али исто тако прва обновљена институција, стуб друштва, који је својим радом самим својим постојањем обезбедио мир, напредак и изградњу институција. Ипак, војска је више од свега. По времену свога настанка, наша војска је мало старија од наше државе, зато што је потекла од народа и из његове љубави према слободи. Зато и униформа, и капа, и цокула и пушка код нас нису обична одећа, обућа или оружје, а тек војничко одликовање представља посебно признање личности и карактера носиоца, посебну потврду части и славе, храбрости и поштења – свега онога што одликује српског официра, подофицира и војника – поручио је изасланик председника Селаковић.

Одликовања су, додао је он, ван сваке сумње, једно од најпрепознатљивијих обележја државе и њеног идентитета.

- Данас су са нама одликовани припадници Министарства одбране и Војске Србије, који су за изузетне резултате показане на обављању дужности и задатака у области одбране и безбедности, својим радом и ревносном службом и пожртвовањем допринели како систему одбране, тако и Републици Србији и заслужно носе ова одличја. Сигуран сам да ћете ова одликовања знати с поносом да чувате и носите, као што су то увек часно чинили наши официри, подофицири и војници. Још једном одајем признање одликованима за допринос који су дали на афирмацији Војске Србије и наше државе у свету, у уверењу да ће и остали представници Министарства одбране и Војске Србије умети да покажу да су достојни свога позива у свакој ситуацији и у свим околностима – истакао је Селаковић и честитао свим одликованима Дан Војске Србије у име председника Републике.

Заставник Зоран Јанковић из Батаљона војне полиције специјалне намене „Кобре“, који је почетком месеца ван дужности спречио оружану пљачку у једном од престоничких супермаркета, данас је добио сребрну медаљу за храброст „Милош Обилић“. Он је рекао да му то признање и на личном и на професионалном плану много значи.

- Нисам очекивао признање, зато што сматрам да је дужност сваког војника Војске Србије и припадника моје јединице да реагује како сам ја реаговао. Управо зато ово није само моја медаља, већ медаља свих мојих колега и целог система, рекао је заставник Јанковић и захвалио државном и војном врху што је препознао његов рад.

Начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба Војске Србије пуковник Саво Иришкић добитник је златне медаље за заслуге у раду.

- Одликовање је за сваког од нас лично признање за период проведен у служби и задатак да пренесемо млађим колегама то да ревносним радом свако може да остави траг у каријери, рекао је пуковник Иришкић. 

Државни службеник Милена Терзић из Рачуноводственог центра Министарства одбране, која је добила сребрну медаљу за ревносну службу, истакла је да је изузетно почаствована урученим одликовањем. Она је нагласила да јој је драго што је њен рад препознат те да ће јој награда бити подстрек у даљем раду.

Председник Републике Србије Александар Вучић одликовао је припаднике Министарства одбране и Војске Србије за изузетне заслуге и резултате показане у обављању дужности и задатака у области одбране и безбедности Републике Србије.

Повезане вести