Припреме пешадијске чете за мировну операцију у Либану

Петак, 22.7.2022 | Обука
У оквиру свеобухватних припрема за ангажовање у мировној операцији Уједињених нација у Либану, пешадијска чета из састава Четврте бригаде копнене војске пролази интензивну обуку на полигону „Боровац“ и у бази „Југ“.

Реч је о првом делу вишемесечног обучавања које има за циљ достизање захтеваног нивоа обучености и интероперабилности јединице за реализацију задатака у међународном окружењу и успешно ангажовање на очувању мира у овој блискоисточној земљи. 

Програмом је предвиђено да припадници пешадијске чете савладају садржаје из тактичке, ватрене, санитетске и физичке обуке, оспособе се за руковање средствима телекомуникација и стекну теоријска знања о међународном хуманитарном праву и правилима ангажовања и понашања у мултинационалној операцији. 

На крају овог периода обуке пешадијску чету oчекује тактичка вежба, на којој ће бити проверена спремност јединице за ангажовање у мировној операцији Уједињених нација у Либану. 

Војска Србије у овој мировној мисији ангажује јединицу ранга пешадијске чете од 2013. године, а тренутно се у зони операције налазе и наши штабни официри, вод за заштиту снага и елемент националне подршке.

Повезане вести