У сусрет трећој конференцији начелника генералштабова балканских земаља

Среда, 29.10.2008 | Међународна сарадња

Данас је у Дому Војске Србије одржан први састанак координационе групе за припрему Треће конференције начелника генералштаба балканских земаља која ће се одржати јуна 2009. године у Београду.

Данас је у Дому Војске Србије одржан први састанак координационе групе за припрему Треће конференције начелника генералштаба балканских земаља која ће се одржати јуна 2009. године у Београду. Реч је о новој регионалној иницијативи балканских земаља која је успостављена 2006. године. Прва конференција одржана је у Грчкој, а друга у Турској јула ове године. Домаћин треће конференције је наша земља, а Генералштаб Војске Србије је носилац активности и уједно организатор предстојећег скупа.

На данашњем састанку били су присутни представници Румуније, Бугарске, Грчке, Турске, Црне Горе, Албаније, Босне и Херцеговине, Македоније и Србије. Основа предстојеће конференције и регионалне иницијативе јесте заједничко деловање на јачању безбедности и стабилности региона, узајамна помоћ, пре свега у технолошким и природним катастрофама као и рад на обуци и образовању ради достизања интероперабилности. Ради остварења тих циљева формиране су две подгрупе које се баве конкретним задацима.

Успостављене су и две листе које ове године имају око 40 активности – углавном су то војне вежбе, курсеви и семинари. Неке од тих активности обавезујуће су за земље учеснице, а остале су отворене и за друге земље.

Сарадња балканских земаља потврдила се и током пожара у Грчкој,када се видело колико је значајно да земље региона заједнички делују и коодинирају свој рад. Један од задатака наредне конференције биће да се утврди шта земље региона заједнички могу да ураде у таквим ситуацијама, како би се у случају технолошких и природних катастрофа могло ефикасније реаговати.

Повезане вести