Посета председавајућег Војном комитету НАТО-а маршала Пича

Понедељак, 8.10.2018 | Међународна сарадња

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић разговарао је данас са председавајућим Војном комитету НАТО-а ваздухопловним маршалом Стјуартом Пичом.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић састао се данас у касарни „Бањица 2“ у Београду са председавајућим Војном комитету НАТО-а ваздухопловним маршалом Британских оружаних снага сер Стјуартом Пичом.

Генерал Мојсиловић и маршал Пич су разговарали о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону, са тежиштем на Косову и Метохији, отвореним питањима у односима Војске Србије и Кфора и сарадњи Србије са Северноатлантском алијансом.

Начелник Генералштаба ВС генерал Мојсиловић је председавајућем Војном комитету НАТО-а пренео да је Војска Србије задовољна садашњим нивоом војне сарадње коју остварујемо са Алијансом. 

Маршал Пич је, изражавајући задовољство што борави у посети Србији, истакао да чланице НАТО-а и државе савезнице цене Војску Србије и њену професионалност. – Апсолутно поштујемо ваш суверенитет и неутралност, али то не значи да не можемо да будемо партнери и да сарађујемо у различитим областима, рекао је маршал Пич.

Говорећи о стању на Косову и Метохији, начелник Генералштаба је рекао да је у складу са потписаним споразумима за безбедност у покрајини одговоран Кфор, од којег очекујемо да буде неутралан и да допринесе општој стабилности. Двојица саговорника су се сагласила да је дијалог Војске Србије и Кфора неопходан и да успостављене односе треба одржавати.

Председавајући Војном комитету НАТО-а ваздухопловни маршал Стјуарт Пич борави у посети нашој земљи у оквиру делегације коју предводи генерални секретар Јенс Столтенберг.

Повезане вести