Курс за штабне официре Уједињених нација

Понедељак, 22.5.2017 | Обука

У Центру за мировне операције у Београду данас је почео тронедељни Курс за штабне официре Уједињених нација (UN Staff Officers Course – UNSOC 2017), који похађају 34 слушаоца.

У Центру за мировне операције у Београду данас је почео тронедељни Курс за штабне официре Уједињених нација (UN Staff Officers Course – UNSOC 2017).

Курс, који похађају 34 слушаоца међу којима су два припадника Министарства унутрашњих послова и по један официр Оружаних снага НР Кине и Белорусије, свечано је отворио заступник начелника Центра за мировне операције пуковник Никола Дејановић.

Циљ курса је оспособљавање слушалаца за рад на штабним дужностима у мировним операцијама УН, у складу са важећим стандардима и процедурама, а носилац реализације је Центар за мировне операције, који овога пута самостално реализује курс. Поред инструктора из Центра ангажовани су и инструктори из партнерских центара из Босне и Херцеговине и Мађарске.

Програм курса је фокусиран на основне стандарде и аспекте функционисања интегрисаних мисија УН, процес планирања војне компоненте, и штабне функције и процедуре. Поред тога, на курсу ће бити представљена различита искуства из актуелних мировних операција УН. Садржаји курса базирани су на Основним материјалима за обуку за учешће у мировним операцијама УН, уз додатак садржаја специфичних за обуку штабних официра УН.

Курс за штабне официре Уједињених нација (UN Staff Officers Course – UNSOC 2017) који реализује наш Центар за мировне операције је, 2015. године, сертификован од стране Службе за интегрисану обуку Департмана за мировне операције и Департмана за подршку на терену Уједињених нација. 

Повезане вести