Основна обука за дужност снајперисте у Војсци Србије

Петак, 8.4.2022 | Обука
На полигонима и вежбалиштима у Команди за обуку у току је основна специјалистичка обука старешина и војника за дужност снајперисте у јединицама Војске Србије.

Обука се реализује ради оспособљавања стрелаца да, самостално или у пару, решавају специфичне ватрене задатке снајпериста у свим временским, земљишним и борбеним условима.

Програмом су предвиђени бројни садржаји из тактичке и ватрене обуке, а највише пажње се поклања правилном избору и уређењу заклона за дејство, прикривеном кретању на земљишту и реализацији дневних и ноћних гађања из снајперске пушке 7,9 мм М-76 и далекометне пушке 12,7 мм М-93, уз употребу савремених оптоелектронских средстава и средстава за маскирање.

Обуку похађају само одабрани припадници Војске Србије који на гађањима остварују најбоље резултате и психофизички су способни за извршавање задатака снајперисте. Они који успешно савладају све садржаје основне обуке, биће упућени на напредни курс како би достигли захтевне стандарде који се постављају пред снајперисте Војске Србије.

Повезане вести