Вежба специјалних јединица Војске Србије и Оружаних снага Руске Федерације

Недеља, 23.5.2021 | Обука
На полигону „Орешац“ данас је изведена тактичка вежба са бојевим гађањем припадника 72. бригаде за специјалне операције и 2. бригаде спецназа Оружаних снага Руске Федерације. Реч је о завршном сегменту седмодневне обуке специјалних јединица Војске Србије и Оружаних снага Руске Федерације која је, уз подршку Ратног ваздухопловства и ПВО, реализована у ширем рејону Делиблатске пешчаре.

Извођењу вежбе су присуствовали потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, државни секретар и заменик министра одбране Руске Федерације генерал армије Николај Панков, заменик министра одбране генерал-пуковник Александар Фомин и амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко.

Данашња тактичка вежба са бојевим гађањем састојала се од четири сегмента. Специјалне јединице су прво приказале поступке извиђања ради прикупљања обавештајних података о терористичкој групи из ваздуха, са воде и копна. Уследио је напад на терористичке снаге и дејство на отето возило, а последња фаза динамичног приказа била је евакуација снага након уништења терориста и обезбеђења објекта.

Током вежбе употребљени су хеликоптери Ми-17, Ми-8 и „газела“, борбена возила „тигaр“, „милош“ и „хамви“, најсавременије стрељачко наоружање, оптоелектронска средства и опрема специјалних јединица укључујући десантне чамце и падобране „арбаљет“. Приказане су сложене технике десантирања на водену површину, као и десантирање техником „фаст-роуп“. 

Последњи дан заједничке обуке српских и руских специјалних јединица показао је висок ниво синхронизације и садејства у реализацији сложених тактичких радњи током противтерористичких дејстава.

— Обука припадника 2. бригаде спецназа и 72. бригаде за специјалне операције у претходних седам дана изводила се у функцији очувања мира, конкретније у циљу заједничког обучавања команди и јединица у сврху размене искустава, преношења знања, вештина и навика из савремене борбе против тероризма — рекао је командант 72. бригаде за специјалне операције и командант данашње вежбе бригадни генерал Мирослав Талијан и додао да је данашња вежба круна те заједничке обуке.

Он је нагласио и да је у заједничкој обуци учествовало око 200 припадника Војске Србије и једнак број припадника Оружаних снага Руске Федерације, као и да је међу кључним средствима било ангажовано 14 савремених борбених возила, шест пловних средства и четири ваздухоплова.

За високе личне резултате у току припреме и реализације заједничке руско-српске вежбе, наредбом министра одбране Руске Федерације 15 припадника Војске Србије и 15 припадника Оружаних снага Руске Федерације одликовано је Медаљом за учвршћивање борбене сарадње. Награђенима су медаље уручили генерали Панков и Фомин, уз честитке министра Стефановића и генерала Мојсиловића.

Повезане вести