Обука војника рода артиљерије у Првој бригади копнене војске

Среда, 20.4.2022 | Обука
На полигонима у касарни „Бошко Палковљевић Пинки“ у Сремској Митровици реализује се обука војника на служењу војног рока генерације „децембар 2021“ за извршавање колективних задатака у саставу послуга дигитализованих самоходних вишецевних лансера ракета М-17 128 мм „огањ“.

Обуку пролазе војници рода артиљерије који други период војног рока служе у дивизиону самоходних вишецевних лансера ракета из састава Прве бригаде копнене војске, а циљ је да се они оспособе за борбену употребу овог модернизованог артиљеријског система.

У овом периоду тежиште је на увежбавању тактичких радњи и процедура за извршење посредног артиљеријског гађања, које обухватају поседање ракетног положаја, превођење оруђа из маршевског у борбени положај, прорачун и заузимање елемената за гађање и рад послужилаца након издавања команде за гађање. 

Дигитализовани  самоходни вишецевни лансер ракета М-17 128 мм „огањ“ је савремени артиљеријски систем намењен за остваривање изненадне и концентрисане артиљеријске ватре по циљевима великих размера. Опремање Војске Србије овим оруђем значајно је унапредило ватрене могућности јединица за поуздану, брзу и прецизну артиљеријску подршку током извођења борбених операција.

Повезане вести