Гађање из борбених средстава „Панцир С1“ у оквиру вежбе „Словенски штит 2019“

Субота, 26.10.2019 | Обука
Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас на Војном комплексу „Пасуљанске ливаде“ бојевом гађању борбених средстава „Панцир С1“ у оквиру Заједничке тактичке вежбе са бојевим гађањем ракетних јединица ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације „Словенски штит 2019“.
 
Министар Вулин је након успешно извршеног гађања, истакао да је захваљујући споразуму између председника Путина и Вучића, Војска Србије данас много снажнија и опремљенија.
 
– Захваљујући спровођењу војно-техничког споразума, али и захваљујући огромном напору и министра Шојгуа, и сваког припадника наше Војске који је био на обуци за употребу система „Панцир С1“, можемо да кажемо да смо сигурнији и безбеднији – истакао је министар Вулин додајући да је реч о оружју које гарантује дуготрајни мир и да „Панцир С1“ сада постаје део наоружања Војске Србије.
 
Руководилац вежбе „Словенски штит 2019“ командант 250. ракетне бригаде за пртивваздухопловна дејства РВ и ПВО бригадни генерал Тиосав Јанковић истакао је да припадници те јединице и колеге из Ваздушно-космичких снага Руске Федерације заједно и успешно изводе другу етапу ове вежбе.
 
–  То је прва таква вежба јединица ПВО, и она је од изузетног значаја и за нашу војску и за колеге из Руске Федерације. На овој вежби, укључујући и прву етапу у Руској Федерацији, много тога смо научили о новој техници, тактици и употреби ракетних система, ракетних јединица за ПВД и свима нама у наредном периоду та искуства ће бити драгоцена. Прилику да изврше своје бојно гађање, прво на овом систему, имали су наши млади официри и подофицири, који се обучавају за артиљеријско-ракетни систем за ПВД „Панцир С1“. На овај начин, 250. ракетна бригада значајно унапређује своју оперативну способност и надам се да ћемо у наредном периоду наставити са извршењем овако важних и значајних задатака – истакао је генерал Јанковић.
 
У саставу послуга које су данас извеле гађање, био је и капетан Милош Голубовић, припадник 250. ракетне бригаде, који је истакао да су током гађања по надземном циљу топовским наоуружањем све мете успешно уништене.
 
– Овај задатак је изузетно битан како за нас, тако и за наше колеге из Руске Федерације, зато што смо стекли изузетно искуство које ће нам бити драгоцено у будућим задацима које нас очекују – истакао је капетан Голубовић, који може да се похвали да је уз стечено искуство, током боравка на обуци у Руској Федерацији, постао богатији за још једног члана породице, јер је добио другог сина.
 
Заменик команданта Ваздушно-космичких снага Руске Федерације генерал-потпуковник Јуриј Николајевич Грехов, вежбу и сарадњу са припадницима Војске Србије оценио је оценом одлично и додао да је реч о првој оваквој обуци са српским колегама, као и да је задовољан спремношћу наших послуга и заједничким радом током вежбе.
 
Након успешно изведеног гађања генерал Грехов, уручио је министру Вулину макету система „Панцир С1“.
 
За потребе гађања, са аеродрома „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници, две борбена средства „Панцир С1“, са заједничким борбеним послугама Војске Србије и Оружаних снага Руске Федерације, пребазиране су на интервидовски полигон „Пасуљанске ливаде“, где је извршено бојно гађање циљева на земљи.
 
Артиљеријско-ракетни систем за противваздухопловна дејства „Панцир С1“ намењен је за противваздушну одбрану значајних објеката од извиђања и дејства из ваздушног простора, као и заштиту ПВО јединица и средстава ратне технике.

Повезане вести