Обука војника рода оклопних јединица у Центру за обуку копнене војске

Четвртак, 27.1.2022 | Обука
У Центру за обуку копнене војске у Пожaревцу у току су специјалистичка обука војника на служењу војног рока генерације „децембар 2021“ и додатно оспособљавање професионалних војника рода оклопних јединица.

На тенковима М-84 и борбеним возилима пешадије М-80А војници се оспособљавају за дужности нишанџија и возача. Пре преласка на борбена средства, у процесу обучавања користе се и тренажери, који омогућавају индивидуалну обуку и обуку посада за извршавање ватрених и тактичких задатака у свим условима. 

У завршном сегменту ове фазе обучавања војницима предстоји реализација школских и бојевих гађања из наоружања оклопних јединица и савлађивање техника управљања борбеним возилима у теренским условима, како би били у потпуности оспособљени за обављање својих дужности на тенку и борбеном возилу пешадије. 

Специјалистичка обука војника на служењу војног рока завршава се провером оспособљености за извршавање задатака у оквиру послуга, посада и тимова, након чега следи колективна обука у јединицама Војске Србије до завршетка служења војног рока. Професионални војници ће, након додатног оспособљавања у Центру за обуку копнене војске, стечена знања и вештине примењивати на својим дужностима у тенковским и механизованим јединицама Војске Србије.

Повезане вести