Обилазак јединица Војске Србије на војном аеродрому у Нишу

Недеља, 12.12.2021 | Активности НГШ

Врховни командант Војске Србије: Поносан сам на напредак наше Војске


Врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић обишао је данас са министром одбране Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем војни аеродром „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу.
 
Обилазак је започео састанком са директорима предузећа из групације Одбрамбене индустрије Србије, коме су присуствовали и министри финансија и привреде Синиша Мали и Анђелка Атанацковић, након чега је уследио приказ способности дела хеликоптерских јединица Ратног ваздухопловства и ПВО и 63. падобранске бригаде.

Председник Републике је након приказа рекао да ће држава у наредних пет година за потребе Војске Србије наручити наоружање и војну опрему од домаће одбрамбене индустрије у вредности од 1,25 милијарде евра, оцењујући да ће тако наша војска бити модернизована, уз све оно што се купује од руских и француских партнера.

— Очекујемо тачно 30 хеликоптера, од тога ће бити 11 хеликоптера Х-145, четири Ми-35, три Ми-17, плус 11 или 12 Ми-35 половних које купујемо од једне чланице Европске уније, тако да ћемо бити, ако то смем да кажем, хеликоптерска велесила у овом региону.

Говорећи о стандарду професионалних припадника Војске Србије председник Вучић је подсетио да су плате у Војсци у претходних осам година увећане за 70%, односно да су расле око 7,5% годишње у условима фискалне консолидације.

— Просечно припадник Војске Србије и Министарства одбране у овом тренутку има укупна примања, у шта су укључена дежурства и додатне смене, 120.000 динара. Примања нису мала, али су оптерећени војници, официри, подофицири, јер раде посао за двоје људи — истакао је врховни командант Војске Србије и додао да ће плате наставити да расту и да ће се радити на бољој попуни у будућности.

На данашњем приказу дела хеликоптерских јединица Ратног ваздухопловства и ПВО и 63. падобранске бригаде на војном аеродрому у Нишу врховни командант Војске Србије је имао прилику да се увери у висок ниво оспособљености припадника Војске Србије за извођење ваздухопловне подршке специјалних снага, тактичког хеликоптерског десанта и евакуације ваздушним путем. На крају приказа оспособљености, изведени су падобрански скокови са заставама Републике Србије и Војске Србије, након чега је уследио дефиле ваздухоплова.

Повезане вести