Припреме јединице Војске Србије за мировну операцију на Синају

Петак, 4.3.2022 | Мултинационалне операције
У специјализованим центрима за обуку Војске Србије у току су завршне припреме инжињеријске јединице Војске Србије за учешће у међународној мировној операцији на Синају.

Планирано је да ове године, након што Народна скупштина донесе одлуку о учешћу Војске Србије и других снага у мултинационалним операцијама ван граница Републике Србије, у мисију на Синају, у састав америчког контингента, буде упућена десеточлана инжињеријска радна група Војске Србије. Биће то први пут да припадници Војске Србије и Оружаних снага Сједињених Америчких Држава заједно извршавају задатке у мисијама изградње и очувања мира у свету.

Инжињеријска радна група је ове недеље у бази „Југ“ и на полигону „Боровац“ прошла тактичку обуку прилагођену захтевима мисије, у оквиру које су увежбавани поступци приликом наиласка на импровизовану експлозивну направу или заседу, претрес и спровођење лица, обезбеђење места базирања, организација конвоја и рад на контролним тачкама. Јединицу у наредном периоду очекује једнонедељна санитетска обука, чијом ће реализацијом бити заокружен комплетан процес припрема за ову мисију.

„Мeђународне снаге и посматрачи“ су независна мировна организација са седиштем у Риму, која је настала у складу са споразумом између Арапске Републике Египта и Државе Израел 1981. године, са циљем спровођења безбедносних одредаба Египатско-израелског споразума из 1978. године. 

Учешћем у овој мировној операцији, Војска Србије ће осим у очувању и изградњи мира на Блиском истоку дати снажан допринос јачању укупних билатералних односа Републике Србије и Сједињених Америчких Држава.

Повезане вести