Обележени Дан рода артиљерије, Дан Мешовите артиљеријске бригаде и Дан Војне полиције

Петак, 13.9.2019 | Култура и традиција

У касарни „Мија Станимировић“ у Нишу данас су обележени Дан рода артиљерије, Дан Мешовите артиљеријске бригаде и Дан Војне полиције.

Свечаности су присуствовали командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, команданти бригада Копнене војске, команданти јединица и установа из гарнизона Ниш, представници локалне самоуправе, МУП-а, Српске православне цркве, удружења за неговање слободарских традиција, бивши команданти бригада, чланови породица погинулих припадника Војске и многобројни гости.
 
Пуковник Новица Петровић, командант Мешовите артиљеријске бригаде, подсетио је на славну традицију артиљераца и 14. септембар 1918. године, када је почела артиљеријска припрема пробоја Солунског фронта. Тај дан се обележава као Дан јединице и рода артиљерије.
 
– У односу на претходну годину јачи смо за једну батерију самоходних топ-хаубица 155 мм „НОРА–Б52 М15“. У току ове године извели смо обуку на новим оруђима и извршили артиљеријска бојева гађања – истакао је пуковник Петровић.
 
У оквиру обележавања празника, у касарни „Мија Станимировић“ организована је акција „Отворени дан“, током које су грађани Ниша и околине могли да се друже са  војницима и разгледају део наоружања и опреме којим располаже Мешовита артиљеријска бригада и јединице Војне полиције.
 
У оквиру свечаности изведен је и пригодан културно-уметнички програм  у коме је наступио војни фолклорни ансамбл „Шајкача“, чији су чланови припадници Копнене војске. Организован је и обилазак спомен-собе Мешовите артиљеријске бригаде.

Повезане вести