„Норама“ по Великом Антрвељу

Понедељак, 10.6.2013 | Обука

Припадници Мешовите артиљеријске бригаде извели су јуче на Интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“ вежбу на терену с бојним гађањем под називом „Удар 2013“.

Припадници Мешовите артиљеријске бригаде извели су јуче на Интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“ вежбу на терену с бојним гађањем под називом „Удар 2013“.

Дивизионо бојно гађање са одличном оценом, седам батеријских бојних гађања са одличним и врло добрим резултатима и укупне вежбовне активности потврдили су да за старешине и војнике Првог топовско-хаубичког дивизиона 152 мм нема тајни у планирању, припреми и извршењу артиљеријске ватрене подршке и да су у потпуности оспособљени за извршавање задатака у свим временским, земљишним и борбеним условима.

Вежби и бојним гађањима присуствовали су командант Копнене војске генерал-потпуковник Александар Живковић, командант Мешовите артиљеријске бригаде пуковник Звонко Стојковић и команданти артиљеријских дивизиона Војске Србије.

- Оно што смо видели указује на то да су артиљерци јак и зрео род и то не само по ватреној моћи, већ и по другим карактеристикама. Посебно је важно што су вежба, гађања и целокупно покретно логоровање јединица Мешовите артиљеријске бригаде реализовани заједно са делом припадника резервног састава. Они су вредно радили, доказали своје војничке вредности и извршили преобуку на одређеним средствима, тако да ћемо сагледати могућност да, у складу са законским и подзаконским актима, унапредимо у више чинове део припадника резервног састава и да им понудимо могућност каснијег ангажовања у оквиру активне резерве Мешовите артиљеријске бригаде. Нема сумње да је веома значајно Дивизион 152 мм „нора“ на ватреном положајуи учешће кадета Војне академије, који су у артиљеријској бригади били на стажирању, јер су могли да виде и осете практичне елементе живота и рада и извршавања задатака у артиљеријској јединици, рекао је генерал Живковић након сагледавања резултата тактичке вежбе и бојних гађања и обиласка јединица на ватреном положају.

Вежба на терену са бојним гађањима „Удар 2013“ представља врхунац обуке Првог топовско-хаубичког дивизиона 152 мм, којим командује потпуковник Слободан Васиљевић.

Покретно логоровање почело је 3. јуна вежбовним активностима на Рујничкој коси, потом су се старешине и војници артиљеријског дивизиона преселили на Ртањ, док је завршна тактичка вежба с бојним гађањима изведена на полигону „Пасуљанске ливаде“.

Пређено је 120 километара, три пута су артиљерци мењали логорску просторију, извршили утврђивање дивизиона на две локације и реализовали предвиђене супозиције на маршу и у борби. У оквиру покретног логоровања дивизиона, ангажована је и ратна јединица са 27 припадника резервног састава.

Повезане вести