Обележавање војних празника

Петак, 14.10.2022 | Култура и традиција
У Војсци Србије су данас одржане војне свечаности поводом обележавања Дана 63. падобранске бригаде, Дана војних падобранаца и Дана Другог центра за обуку.

Дан 63. падобранске бригаде и Дан војних падобранаца, који се обележавају у спомен на 14. октобар 1944. године, када је у војној бази крај Барија у Италији формиран Први падобрански батаљон Народноослободилачке војске Југославије, обележен је на војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу. 

Поводом празника, пред свечаним стројем припадника бригаде, сумирани су резултати рада у претходном периоду и најистакнутијим појединицима урученa признања. 

У осврту на постигнуте резултате, истакнути су врхунска обученост, професионализам и посвећеност припадника 63. падобранске бригаде у реализацији свих додељених задатака, чиме су дали пун допринос изградњи оперативних способности Војске Србије и потврдили да с правом припадају строју ове елитне јединице наше војске.

Припадници 63. падобранске бригаде обележили су данас и крсну славу — Покров Пресвете Богородице, која се у овој јединици прославља од 2002. године. 

У касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву одржана је војна свечаност поводом Дана Другог центра за обуку, који се обележава у спомен на 15. октобар 1918. године, када је српска војска ослободила Ваљево.

На свечаности су уручена признања најистакнутијим појединцима, положени су венци на спомен-обележје у касарни и сумирани резултати рада јединице, уз подсећање да је Центар у години за нама успешно реализовао све задатке у складу са наменом јединице.

Повезане вести