Припреме пешадијске чете за учешће у мировној операцији

Четвртак, 17.2.2022 | Обука
У касарни „Ратко Павловић Ћићко” у Прокупљу реализује се обука пешадијске чете из састава Треће бригаде копнене војске која се припрема за ангажовање у мировној операцији Уједињених нација у Либану.

Ова обука представља део вишемесечних припрема које припадници јединице пролазе како би били у потпуности оспособљени за реализацију наменских задатака у мировној операцији.

Програмом обучавања у овом периоду предвиђени су садржаји из тактичке, ватрене, санитетске и физичке обуке, упознавање са зоном операције у којој ће реализовати задатке, као и теме из међународног хуманитарног права, правила ангажовања и понашања у мултинационалној операцији.

Пешадијску чету у наредном периоду oчекује интензивна колективна обука у Центру за обуку јединица за мултинационалне операције, где ће увежбавати тактичке радње и процедуре у извршавању задатака који их очекују у зони операције, а потом и тактичка вежба на којој ће бити проверена оспособљеност јединице за ангажовање у саставу Привремених снага Уједињених нација у Либану.

Ангажовање пешадијске чете Војске Србије у мировној операцији Уједињених нација у Либану започело је 2013. године, а јединица своје задатке извршава у саставу шпанског батаљона у мултинационалној бригади у сектору „Исток“.

Повезане вести