Први скокови најмлађих падобранаца Војске Србије

Понедељак, 13.2.2023 | Обука
Војници генерације „септембар 2022“ који други део војног рока служе у 63. падобранској бригади успешно су извели своје прве падобранске скокове на војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу.

Реч је о завршном делу основне падобранске обуке војника, који обухвата скокове ради упознавања падобрана и његових маневарских способности, скокове са отварањем резервног падобрана, са личним наоружањем и опремом, дугом задршком у стабилизацији и скок у ноћним условима.

Како би дошли до завршне фазе падобранске обуке, војници су успешно савладали садржаје основне индивидуалне обуке у центрима Команде за обуку и потом, у 63. падобранској бригади, тактичку, ватрену и земаљски део падобранске обуке. За то време су стекли основна војничка знања, научили да рукују личним наоружањем и опремом и савладали технике извршења падобранског скока.

У оквиру земаљског дела падобранске обуке, акценат је био на стицању потребних знања о десантном падобрану, начину његовог паковања и чувања, те раду на падобранским справама, а војници су стечена знања у пракси применили претходних дана приликом реализације скокова.

Успешним завршетком падобранске обуке војници су стекли звање „падобранац“, а сада им се пружа могућност да постану професионални припадници ове елитне јединице Војске Србије, за шта већ традиционално влада велико интересовање.

Повезане вести