Председник и врховни командант Вучић: Војска је спремна, способна и обучена да сачува нашу земљу, поносан сам на наше војнике

Субота, 10.10.2020 | Обука
Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је данас Здруженој тактичкој вежби са бојевим гађањем „Садејство 2020” на Привременом полигону „Пештер“. Вежби су присуствовали председница Владе Србије Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин,  министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић.

Данашњој вежби присуствовали су и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик и председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Председник и врховни командант Вучић најпре је захвалио војницима, подофицирима, официрима и честитао свима из Министарства одбране, министру одбране, начелнику Генералштаба Војске Србије, као и свима који су спремали данима ову вежбу коју, како је истакао, у многим детаљима “нисмо могли да изведемо ни у доба велике Југословенске народне армије”.

— Видели сте хеликоптерски десант на малом простору заједно са десантом наших падобранских снага, као и два реда тенкова који изводе бојево гађање један преко других. То су неке од ствари које никада нисмо урадили, као ни коришћење ракета ваздух-земља из ловачке авијације, из авиона МиГ-29. Видели сте први пут како дејствује “Панцир”, како Пасарси делују. Много је оружја  и оруђа било данас које људи нису могли да виде како изгледа — рекао је председник Вучић и додао да је изузетно поносан на наше војнике.

Према његовим речима, приказана је ескадрила разноврсних мултифункционалних хеликоптера који служе за транспорт наших војника, али истовремено први пут су сви наоружани.

— Све смо наоружали и ракетама ваздух-ваздух и ракетама ваздух-земља, као и топовима. Тенкисти су обавили сјајан посао, пешадинци су се искрцали невероватном брзином из борбених возила, као и специјалци из хеликоптера. Показали су изузетну спремност, спретност и обученост и добро су опремљени, али недостаје нам још ствари — рекао је председник Србије.

Председник и врховни командант Вучић истакао је да је то „другачија слика војске“.

— Ово је добра војска, војска спремна, способна и обучена да сачува нашу земљу уколико би било ко помислио да изврши агресију на њу. Ми своју војску снажимо да бисмо одвратили сваког агресора од напада. Нити желимо нити нам пада на памет да водимо било какве агресивне сукобе, да улазимо у њих — нагласио је председник Александар Вучић и поручио да се свако ко воли Србију данас осећа поносним.

Одговарајући на новинарска питања председник Вучић је рекао да је вежба коју су грађани данас могли да виде управо заслуга нашег народа и свих наших грађана.

— Без обзира на националну и верску припадност Војска Србије једнако припада и Србима, Бошњацима, Мађарима, Румунима, Словацима, Русинима, Хрватима, Ромима и свима другима. Ово је њихова војска која је помагала када је најтеже, у време Ковида-19. Ово је војска која ће да чува њихове куће и никада их неће угрозити. Хоћу да то сви људи знају — истакао је председник Србије.

На питање да ли се данашња вежба може посматрати као порука бошњачком становништву које живи на Пештеру, председник Вучић је поновио да је његова порука само једна, а то је да је Војска Србије војска свих грађана наше земље и да у вежби нема никаквих скривених порука.
 
— Ово је њихова војска. Ово је њихова земља. Ово су њихова огњишта. Не само да нико неће да их дира, већ ће да их брани уколико било ко и било када помисли да их нападне. Ништа није уперено против Бошњака. Ово је бошњачко колико је и мађарско и сваког другог становника наше земље. Сваки нормалан човек, сваки Бошњак, радује се успеху своје земље и зна да ће и њему бити лакше и боље — поручио је председник Вучић.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да “велика способност коју је Војска Србије показала охрабрује и пружа поруку способности да Србија може успешно да одбрани своју државност и свој суверенитет” и честитао председнику Вучићу “на напорима које је уложио да модернизује Војску и да на овај начин покаже да се Србија апсолутно залаже за успостављање регионалног мира, али је спремна да брани и одлучна да одбрани своју територију”.

Командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић уручио је председнику Вучићу макету авиона МиГ-29, а министру одбране Александру Вулину макету хеликоптера Ми-35. Начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић уручио је макету тенка М-84 српском члану Председништва БиХ Милораду Додику.

На вежби је учествовало око 2.800 припадника Војске Србије и Министарства одбране, више од 150 борбених и неборбених возила и система и око 40 ваздухоплова. Међу њима је велики број модернизованих средстава и средстава из развоја одбрамбене индустрије Србије која су први пут заједно дејствовала на једној оваквој вежби.

ВЕЖБА

 
Вежба „Садејство 2020“ изведена је под претпоставком да су оружане снаге непријатеља координираним активностима извршиле оружану агресију и привремено окупирале део територије Србије са две борбене групе које очекују довођење својих нових снага.
 
Здружене снаге Војске Србије предузеле су нападну операцију ради протеривања снага непријатеља, заштитите становништва и успостављања мира и стабилности.
 
Вежба је почела дејством артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства ради уништења уочених непријатељских ваздухоплова, остваривања превласти у ваздушном простору и стварања повољних услова здруженим снагама за извођење нападне операције. На извршењу задатка дејствовале су артиљеријске батерије ПВО ПАСАРС и ПАНЦИР и једно ракетно одељење, а осматрање циљева и навођење оруђа реализовано је модернизованим радаром ЖИРАФА.

После остваривања превласти у ваздушном простору, у другој секвенци вежбе најпре је извршено извиђање борбеног распореда непријатеља беспилотним летелицама ЦХ-92, Врабац и дроном АР 100-Ц.
 
Борбена група кренула је на извршење задатка, са челним осигурањем јачине оклопно-извиђачке чете на оклопно-извиђачком возилу БРДМ-2МС. Осматрачка група чете извршила је извиђање коришћењем мултисензорске извиђачке платформе МИП-3 на борбеном возилу БОВ КИВ. Ту су и два снајперска пара опремљена џили маскирним комплетима.
 
У трећој секвенци вежбе приказано је дејство авиона МиГ-29 и приказ борбе у којем ловачка авијација ступа у блиску ваздушну борбу. Авиони МиГ-29 врше и ловачку заштиту ударних група ловачко-бомбардерске авијације у циљу стварања услова за извршење задатка изолације бојишта.
 
По непријатељским циљевима дејство је извршило више група ловачко бомбардерске авијације, налетом групе модернизованих авиона ОРАО, наоружаних топовским, ракетним и бомбардерским убојним средствима.

Четврту секвенцу вежбе карактерише артиљеријско-ракетна подршка ватрене групе у којој су самоходна топовско-хаубичка артиљеријска батерија 155мм „НОРА-Б52“, самоходна хаубичка артиљеријска батерија 122мм ГВОЗДИКА, ојачана батерија модернизованих и дигитализованих ракетних самоходних вишецевних лансера М-17 128 мм ОГАЊ, вишецевног лансера ракета МОРАВА и модуларног вишецевног лансера ракета ОГАЊ М-18 и вод минобацача 120 мм.

С обзиром на разнородност калибара артиљеријско-ракетних оруђа које врше дејство по циљевима, за синхронизацију једновременог дејства користе се управљачке преносне артиљеријске осматрачке справе (УПАОС) и универзалне преносне артиљеријско-рачунарске станице (УПАРС), које врше прорачун елемената за гађање и шаљу их на дигиталне управљачке конзоле сваког појединачног оруђа.
 
У последње три године у наоружање Војске Србије уведено је више од 20 различитих врста артиљеријског наоружања и опреме, чиме је створена основа за знатно унапређене способности рода артиљерије.
 
У секвенци пет ангажована је борбена авијација и борбени хеликоптери.
 
После 20 година први пут је изведено дејство авиона МиГ-29 по циљевима на земљи, ракетама С-8. МиГ-ови могу извршавати дејство по циљевима на земљи различитом палетом наоружања: невођеним ракетним средствима ваздух-земља, бомбама различитог калибра и топом 30 мм.
 
Након дејства авиона Миг-29, дејство по непријатељским циљевима извела је група авиона Супер галеб Г-4. Авиони су дошли у бришућем лету на висинама до 100 метара користећи конфигурацију терена ради избегавања непријатељске ПВО.

Затим су наступили борбени хеликоптери. Најпре налетом и дејством на земаљске циљеве борбених хеликоптера Ми-35 наоружаних радио-вођеним против-оклопним ракетама АТАКА. Онда су дејствовали хеликоптери Ми-17В5 наоружани невођеним ракетним зрнима С-8, а уследио је прикривени долет и дејство хеликоптера ГАМА.
 
У шестој секвенци дејствовали су модернизовани БВП М80 АБ-1, противоклопно лансирно оруђе ПОЛО М-83, оклопно борбено возило точкаш ЛАЗАР-3, модернизовани тенк М-84 АС-1 и тенк М-84.

Заштиту од дејстава из ваздушног простора борбене групе у току напада вршио је модернизовани ракетни систем КУБ, а за противваздухопловну одбрану борбене групе, падобранског и хеликоптерског десанта од изненадног извиђања и дејства из ваздушног простора ангажовано је и борбено возило ПАНЦИР.

Седма секвенца вежбе започела је специјалним падобранским десантом који је извела група од 30 падобранаца 63. падобранске бригаде из авиона Ан-26 са висине од 3.000 метара, у једном налету, са задатком уништења заосталих снага непријатеља.
 
У циљу обезбеђења услова за извођење хеликоптерског десанта наступиле су снаге 72. бригаде за специјалне операције у три колоне борбених оклопних возила МИЛОШ. Синхронизованим и истовременим дејством специјалних снага по непријатељу створени се повољни услови за извршење хеликоптерског десанта.
 
Уследио је налет групе хеликоптера Ми-17, Ми-8, Ми-35 и Х-145 у вертикалном маневру у којима су превезени припадници специјалних снага 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде у циљу неутралисања заосталих група непријатеља. Из хеликоптера су искрцане и две даљински контролисане беспосадне платформе МАЛИ МИЛОШ.
 
Тимови специјалних снага опремљени су по пројекту 1500, који обухвата 26 различитих врста најсавременијег наоружања и опреме.

Вежба је завршена извођењем демо скока припадника 63. падобранске бригаде са заставама Републике Србије и Војске Србије. Демо скок извели су заставник прве класе Радмила Ђурић и заставник Милан Светозаревић.
 
Здруженом тактичком вежбом „Садејство 2020“ представљен је део способности јединица Војске Србије у извођењу операција здружених снага. Приказана је оспособљеност дела јединица Војске Србије за извођење ваздухопловних и противваздухопловних дејстава, ваздухопловне ватрене подршке, нападне операције јединица Копнене војске и десанта специјалних снага.

Повезане вести