Провера спремности Специјалне бригаде и Речне флотиле за вежбу Век победника 1918-2018

Понедељак, 5.11.2018 | Обука

Министар одбране Александар Вулин обишао је припаднике Специјалне бригаде и Речне флотиле који се на Зворничком језеру припремају за предстојећу вежбу „Век победника 1918-2018“.

Министар одбране Александар Вулин, у пратњи команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића и начелника Управе за обавештајно-извиђачке послове генерал-мајора Илије Тодорова, обишао је припаднике Специјалне бригаде и Речне флотиле који се на Зворничком језеру припремају за предстојећу вежбу „Век победника 1918-2018“.

Припадници Специјалне бригаде и Речне флотиле данас су у рејону  Зворничког језера приказали диверзантски напад на елементе борбеног распореда непријатеља.

Министар Вулин је, након приказа који је оценио оценом „врло добро“, истакао је да је „Век победника“ сигурно једна од најзахтевнијих вежби коју је Војска Србије икада радила, додајући да је чак и за време ЈНА тешко наћи примере тако великих и сложених операција које изводи једна војска.

- Овде смо могли да се уверимо у спремност Специјалне бригаде и да видимо начин на који се решавају најсложеније претње. У овом тренуткувежба се на још девет различитих локација. Све припреме за тај најважнији дан, за 10. новембар, иду по плану. Техника је исправна, људи су спремни, морал је на највишем нивоу. Ова вежба је показатељ да је Војска Србије у стању да на сваком делу своје територије обезбеди поштовање закона, обезбеди мир, стабилност, сачува наш територијални интегритет, и не само на нашем простору - нагласио је министар Вулин, додајући да је овако снажна и организована Војска Србије гарант да ће читав регион бити миран и стабилан и да смо у  стању да одговоримо баш на сваку претњу.

Према његовим речима, данас се могло видети да су припадници Војске Србије добро оспособљени, спремни за све, а оно чиме смо посебно задовољни, додао је министар Вулин, јесте да се све ово ради у миру. А у миру живимо захваљујући политици државног руководства, које на првом месту води рачуна да су мир и стабилност наша највећа вредност.

У име команде Копнене војске, генерал Симовић је захвалио председнику општине Мали Зворник, Зорану Јевтићу и свим грађанима на гостопримству.

- Специјална бригада је део Копнене војске Војске Србије и та јединица је намењена да штити и брани државу Србију и обезбеди мир свим грађанима Србије без обзира на националну, верску и политичку припадност – нагласио је генерал Симовић.

Командант Специјалне бригаде бригадни генерал Мирослав Талијан изразио је посебну захвалност државном и војном руководству што је указала част Специјалној бригади, да у оквиру вежбе и обележавања тако важног јубилеја, прикаже на Зворничком језеру оспособљеност за решавање најсложенијих диверзантских задатака.

- Овде смо приказали врхунску тактичку оспособљеност, ватрену оспособљеност и ефикасност и ефекте дејстава извиђачко-диверзантских група – нагласио је генерал Талијан.

Председник Општине Мали Зворник, Зоран Јевтић истакао је да је велика част што су становници тог краја били у прилици да виде део капацитета Војска Србије .

Специфичност вежбе „Век победника 1918-2018“, која ће бити одржана од 8. до 11. новембра у част обележавања стогодишњице од завршетка Првог светског рата, огледа се и у томе што ће се једновремено, на свих 10 локација, истовремено изводити планске, вежбовне и борбене активности. Око 8.000 припадника Војске Србије на више од 600 борбених система и 24 ваздухоплова показаће каквим све знањима и вештинама владају старешине и војници Војске Србије.

Раније данас, извршена је провера припремљености за здружену тактичку вежбу са бојевим гађањем „Век победника 1918-2018“ и на Великом Јастрепцу. Провери припремљености присуствовао је командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић.

У вежби на Великом Јастрепцу учествују припадници 246. батаљона АБХО из Крушевца, који су данас приказали ангажовање припадника батаљона на задацима ПНХБО јединица Копнене војске, осматрању и извиђању праваца и рејона борбених дејстава, обради прикупљених података и деконтаминацији контаминираних јединица.

Биљана Миљић

Повезане вести