Генерал Диковић посетио учеснике вежбе Платинасти вук 2018

Петак, 15.6.2018 | Активности НГШ

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић посетио је учеснике вежбе „Платинасти вук 2018“ у бази „Југ“ где се уверио у висок квалитет обучавања и припрема за завршни део вежбе која се одвија од 11. до 22. јуна.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, у пратњи команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића и команданта Четврте бригаде пуковника Слободана Стопе, посетио је учеснике вежбе „Платинасти вук 2018“ у бази „Југ“ где се, током обиласка полигона и у разговору с припадницима војски Бугарске, Босне и Херцеговине, Велике Британије, Мађарске, Румуније, САД и Црне Горе, уверио у висок квалитет обучавања и припрема за завршни део вежбе која се одвија од 11. до 22. јуна. 

После реферисања команданта вежбе пуковника Слађана Стаменковића и обиласка вежбајућих јединица на теренима на којима се изводи обука у одржавању јавног реда и мира, коришћењу несмртоносног оружја, контроли масе, блокади и претрази терена и борба у насељеном месту, генерал Диковић је изразио задовољство достигнутим степеном обучености и приказаним вештинама учесника вежбе. 

– Један од приоритета рада наше Војске је и међународна сарадња. Пратимо кретања у систему оружаних снага других земаља и чинимо напоре да будемо активни учесници одржавања безбедности и мира у свету и на тај начин доследно следимо политику и рад руководства Републике Србије. Велику пажњу придајемо регионалној сарадњи, а једна од манифестација те сарадње је и међународна вежба „Платинасти вук 2018“ коју организујемо од 2014. године, заједно с нашим партнерима из Националне гарде Охаја и припадницима војски Велике Британије, Мађарске, Румуније, Бугарске, Црне Горе, Уједињених арапских емирата и Босне и Херцеговине. Ова вежба има за циљ да се наше снаге заједнички обучавају за учешће у операцијама очувања мира у мултинационалном окружењу. Овог пута на вежби учествује 231 припадник страних оружаних снага који ће у Србији провести петнаестак дана. С нашим војницима се увежбавају у тактикама, техникама и процедурама које се користе у мултинационалним операцијама очувања мира у којима смо ми данас итекако присутни. 

На овај начин повећавамо способности јединица наше војске за учешће у мисијама. 

Оцењујући да се обука одвија према предвиђеном плану и усвојеној агенди, генерал Диковић је истакао да је база „Југ“ изабрана за реализацију ове вежбе због њеног повољног географског положаја, али и зато што је квалитет полигона, пре свега инфраструктура, подигнут на ниво потребан за успешну и ефикасну обуку. Полигони, вежбалишта, стрелишта и услови за смештај људи који учествују на вежби одговарају међународним стандардима, па ће се сличне вежбе и у будућности изводити уз што веће учешће припадника војски других земаља. 

– Данас сам се са сарадницима уверио да сви учесници вежбе вредно раде, да су радње и процедуре које увежбавају веома сложене и да се безбедности током увежбавања поклања велика пажња. Да нема различитих униформи, тешко да би разликовали припаднике једне или друге војске, пошто у нивоу обучености и заједничком раду готово да нема разлике. То је један од најважнијих циљева који желимо да остваримо. Са нама су на вежби и припадници војске Уједињених арапских емирата који се обучавају у дејствима на планинском подручју, којим ми у Србији обилујемо, рекао је генерал Диковић. 

На вежби „Платинасти вук 2018“, која се на бази „Југ“ одвија пети пут, учествује око 500 официра, подофицира и војника из Србије и осам иностраних војски. Теме вежбе су тактике, технике и процедуре у мултинационалним операцијама уз коришћење неубојитог оружја, а круна обучавања биће тактичка вежба операција очувања мира.    

Душан Глишић, МЦ Одбрана 

Повезане вести