Посета команданта Мађарске војске Републици Србији

Уторак, 2.11.2021 | Активности НГШ
На позив начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића у званичној посети Републици Србији борави командант Мађарске војске генерал-потпуковник Ромулус Русин-Сенди.

Генерал Русин-Сенди је данас посетио Генералштаб Војске Србије где је са генералом Мојсиловићем разговарао о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и могућностима за даље унапређење билатералне сарадње Војске Србије и Мађарске војске.

Уз оцену да је сарадња двеју војски интензивна и садржајна, истакнуто је да је она заснована на пријатељским и добросуседским односима и да је карактерише стално квантитативно и квалитативно унапређење, пре свега у области обуке и вежби, чијом реализацијом се значајно унапређује интероперабилност и борбена готовост.

Посебно је апострофиран значај мађарског учешћа у саставу Кфора, на чијем челу се од половине октобра налази генерал-мајор Ференц Кајари, за очување мира и безбедности целокупног становништва на простору Косова и Метохије и заштиту српског културно-историјског и верског наслеђа. 

Командант Мађарске војске ће током боравка у Србији посетити и Министарство одбране и 72. бригаду за специјалне операције.

Повезане вести