Полагање војничке заклетве

Петак, 20.3.2020 | Из јединица
Војници на добровољном служењу војног рока генерације „март 2020“ положили су војничку заклетву на свечаностима одржаним данас у центрима за обуку Војске Србије у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу.

Министар одбране Александар Вулин присуствовао је полагању свечане заклетве војника у лесковачкој касарни „Војвода Петар Бојовић“. Упућујући срдачне честитке у име председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, министар Вулин је истакао да се дан војничке заклетве заувек памти.

— Памтићете како се звао старешина који вас је постројио и погледао још једном да све буде баш како треба, ко је био испред, а ко иза вас и како су се знојиле руке када се намештао нож на пушку. Памти се и како се све припремало и завршило и колико је нестрпљења било да видиш ко ти је дошао. Памти се радост и понос — рекао је министар Вулин и додао да ће војничку заклетву памтити и по томе што је нису дали у обичним временима.

Војници су се својој отаџбини, народу и војсци заклели у тренуцима када је Србији потребна помоћ и када се рачуна на сваког човека, истакао је министар Вулин и додао да је разлог због којег су млади људи дошли у Војску Србије тај да чувају своју земљу, увек, по сваку цену, без обзира како се непријатељ зове и каква опасност прети.

— Зато сте остали ту и зато сам вам захвалан као и сва Србија. Данас, када многи јачи, већи и организованији, као и богатији од нас губе способност да бране и чувају своју земљу, наша војска је јака,  сигурна, снажнија и богатија за ваша имена, за вашу снагу и жељу — рекао је министар Вулин, упућујући посебну захвалност породицама војника које данас нису ту, а за које зна колико су поносне на сваког од њих и колико верују војсци којој су поверили своје најмилије.

Без обзира одакле опасност прети, Војска Србије се не да поколебати, нагласио је министар Вулин.

— Да знате и ви и сви они који нам добро мисле, као и они други, Војска Србије је и данас, без обзира на опасност која прети, без обзира на нове дужности које је прихватила, подједнако способна и снажна да заштити сваки делић наше територије, да сачува сваког нашег грађанина и сваког Србина, без обзира где живи. Нико не сме да помисли да данас, кад смо под претњом страшне заразе која влада читавим светом, нисмо у стању да испунимо своју прву и основну мисију — заштиту наше земље и наших грађана. И ви данас, доказ сте наше снаге и способности да чувамо своју земљу, да је никада и никоме не препустимо, јер Србин ће за мир урадити скоро све, али за слободу учиниће баш све — рекао је министар одбране Александар Вулин.

Војник Вања Степановић из Трстеника каже да је пресрећан и поносан на себе као и на колеге који су заједно с њим данас положили војничку заклетву. — Осећај је изванредан, моји родитељи су мало тужни што данас нису могли да присуствују свечаном чину, али су веома поносни на мене — каже Вања.

Поносна на своју одлуку, за коју каже да је веома значајна у њеном животу, је и војник Бранкица Ристић из Лебана. — Осећам понос и срећу. Мојим колегама и мени је жао што најближи нису присутни, али делимо заједничко уверење да је тако боље и да смо овде сигурни. Они су веома поносни на нас — каже Бранкица и додаје да и у Лебану, као и у свим свим другим крајевима наше земље, људи веома воле Војску Србије.

Војник Никола Станковић из Врања истиче да је полагање војничке заклетве велики тренутак за њега и за његове колеге. Породица је поносна због његове одлуке да своју судбину веже за Војску Србије. — Најбоље за све је да они данас не присуствују, због тренутне ситуације са вирусом, а то што они нису ту води решењу проблема с којим се суочавамо — рекао је Никола.

Свечаност полагања војничке заклетве данас је одржана и у Првом центру за обуку у сомборској касарни „Аеродром“, где је војницима положену војничку заклетву честитао командант Центра пуковник Слободан Станковић, као и у Другом центру за обуку у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву, где је честитке војницима упутио командант Центра пуковник Зоран Смиљанић.

Повезане вести