Међународни курс цивилно-војне сарадње

Петак, 21.4.2023 | Међународна сарадња
У организацији Одељења за цивилно-војну сарадњу (Ј-9) Генералштаба Војске Србије, јуче је започео тактички курс из области цивилно-војне сарадње за припаднике Војске Србије и Европске команде Оружаних снага Сједињених Америчких Држава.

Усавршавање се реализује ове и следеће недеље у бази „Југ“ и на полигону „Боровац“, са циљем оспособљавања официра и подофицира који се баве пословима цивилно-војне сарадње за извршавање функционалних задатака у мировним операцијама.

Програмом курса предвиђени су разноврсни теоретски и практични садржаји, а акценат је на увежбавању прописаних стандардних процедура за рад на различитим позицијама у тимовима цивилно-војне сарадње на тактичком нивоу, у ситуацијима какве их могу очекивати у раду с цивилним организацијама у међународном окружењу.

Обуку на курсу реализује мешовити инструкторски тим Војске Србије и Оружаних снага САД, као и гостујући предавачи из Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Заједничка обука у области цивилно-војне сарадње представља само једну од бројних билатералних активности Војске Србије и Европске команде Оружаних снага САД које доприносе унапређењу интероперабилности и оперативних способности Војске Србије.

Повезане вести