Бојна гађања артиљеријских јединица за противваздухопловна дејства

Субота, 5.7.2014 | Обука

Артиљеријско-ракетне јединице за противваздухопловна дејства, наоружане противавионским топовима 40 мм Л-70 „Бофорс“, извеле су данас одењенска бојна гађања циљева на земљи и бојна гађања циљева у ваздушном простору. Јединице које су изводиле гађања на Интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“ обишао је заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић.

Артиљеријско-ракетне јединице за противваздухопловна дејства, наоружане противавионским топовима 40 мм Л-70 „Бофорс“, извеле су данас одењенска бојна гађања циљева на земљи и бојна гађања циљева у ваздушном простору.

Јединице које су изводиле гађања на Интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“ обишао је заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић.

Бојна гађања циљева на земљи и у ваздушном простору уследила су након десетодневних припрема, тренажних и контролно-тренажних гађања на аеродрому Батајница.
Своје умеће у гађању „Бофорсима“ показали су припадници 98. и 177. артиљеријско-ракетног дивизиона за ПВД из ваздухопловних бригада Ваздухопловства и ПВО, припадници 25. и 35. артиљеријско-ракетног дивизиона из Копнене војске, као и припадници Центра за обуку Ваздухопловства и ПВО.

- Бојно гађање циљева у ваздушном простору коме смо данас присуствовали представља врхунац борбене обуке артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства, где је у само неколико минута ватреног дејства преточено све оно што сте радили у учионицама, на вежбалиштима и полигонима пре изласка на бојно гађање, рекао је генерал Драганић старешинама и војницима на „Пасуљанским ливадама“.

- Одлични резултати које сте остварили никако не треба да вас заварају, јер је гађање изведено по унапред познатим параметрима лета циља, а реална ситуација на бојишту, у борбеној ситуацији, вишеструко је сложенија. Због тога је важно да у наредном периоду, поред одличне ватрене оспособљености коју имате, наставите са тактичким увежбавањем водова и батерија, истакао је генерал Драганић.

Гађању су присуствовали и начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба генерал-мајор Горан Зековић, заменик команданта Ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Миодраг Гордић, начелник штаба Копнене војске бригадни генерал Жарко Лазаревић, начелник штаба Команде за обуку бригадни генерал Станко Васиљевић и командант Треће бригаде Копнене војске бригадни генерал Желимир Глишовић.

Повезане вести