Обука инструкторa за уклањање неексплодираних убојних средстава

Уторак, 26.10.2021 | Обука
У касарни „Ратко Павловић Ћићко“ у Прокупљу у току је обука за инструкторe за уклањање неексплодираних убојних средстава, која се реализује уз подршку Канцеларије за сарадњу у области одбране Сједињених Америчких Држава у Београду.

Вишенедељну обуку, коју изводи тим инструктора из Оружаних снага САД, похађају припадници Војске Србије са дугогодишњим искуством у уклањању неексплодираних убојних средстава и хуманитарном разминирању, који се оспособљавају за самостално извођење обуке из ове области.

Програмом су обухваћени теоријски и практични садржаји који се односе на извођење обуке за претраживање терена, детекцију, ископавање, неутралисање и безбедно уклањање пронађених неексплодираних убојних средстава, као и практичне вежбе уз употребу бојевих минско-експлозивних средстава.

Реализацијом ове заједничке обуке са Оружаним снагама САД, Војска Србије добија кадар који је оспособљен за извођење обуке за извршавање специфичних задатака са експлозивним средствима по међународним стандардима, и истовремено даје допринос јачању укупних билатералних односа.

Повезане вести