Takmičenje vozača motornih vozila Vojske Srbije

Sreda, 18.4.2018 | Obuka

U kraljevačkoj kasarni „Ribnica“ i na autodromu „Beranovac“ danas je održano 2. takmičenje vozača motornih vozila Vojske Srbije kome je prisustvovao načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković.

U kraljevačkoj kasarni „Ribnica“ i na autodromu „Beranovac“ danas je održano 2. takmičenje vozača motornih vozila Vojske Srbije, kome je prisustvovao načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa saradnicima. 

Organizator takmičenja je bila Uprava za logistiku Generalštaba Vojske Srbije, a svoje vozačke veštine odmerila su 34 najbolja vozača Vojske Srbije i četvorica iz NIS-a, preduzeća s kojim VS ima dugogodišnju kvalitetnu saradnju. 

– Izuzetno sam zadovoljan kako ste se pripremili i kako ste uredili poligon za takmičenje. Ovo mora biti obrazac kako svakom zadatku treba pristupiti. Ovde se vidi dobro procena, puno pažnje i ozbiljne pripreme, rekao je general Diković odavši priznanje svima koji su učestvovali u organizaciji takmičenja.

Nakon razgovora sa takmičarima, prvi čovek Generalštaba je difenderu prošao terensku stazu s preprekama i uverio se da je za njeno savladavanje potrebno iskustvo i znanje.

Takmičenje je počelo juče, kada su u Bataljonu za obuku saobraćajne službe Centra za obuku logistike učesnici rešavali test iz poznavanja saobraćajnih propisa, dok su danas na autodromu „Beranovac“ vozači pokazali praktično umeće.

Takmičenje je realizovano u dve  kategorije – vožnja motornih vozila FAP 1118 BS/AV i land rover difender 110, s dve grupe takmičara. 

Vozači FAP-a imali su zadatak da se parkiraju pod pravim uglom hodom unazad, da demonstriraju hod unazad krivolinijskom putanjom i da se naizmenično pravolinijski i krivolinijski kreću hodom unapred i unazad.

Takmičari na difenderima su morali da prođu poligon s improvizovanim preprekama, grupu prepreka na kružnom toku, hod unazad kroz horizontalne i vertikalne prepreke ograničenih gabarita, ali i da u terenskim uslovima pređu stazu s preprekama na otvorenom i u šumovitom delu. 

Najboljim vozačima uručene su diplome za osvojena prva tri mesta po kategorijima, kao i plakete za osvojena prva mesta u obe kategorije.

U kategoriji vozača kamiona FAP 1118 BS/AV najbolji rezultat postigao je desetar Dejan Đurđević iz Centra za obuku logistike, a u kategoriji vozača motornog vozila land rover difender 110 najbolji je bio desetar Slobodan Milašinović, takođe iz Centra za obuku logistike.  

Cilj takmičenja je sagledavanje obučenosti vozača za izvršavanje namenskih zadataka, razvijanje takmičarskog duha u jedinicama i odabir ekipe Vojske Srbije za učešće na Međunarodnom takmičenju vozača, koje će se za mesec dana održati na autodromu „Beranovac“.

U kasarni „Ribnica“ danas je održana i sednica Saveta za bezbednost vojnih učesnika u saobraćaju, na kojoj su proglašeni najbezbedniji vozači u sistemu odbrane u protekloj godini — zastavnik Kočiš Gabor iz Komande za razvoj Banatske brigade, desetar Ivan Blagojević iz Treće brigade kopnene vojske i Božidar Ćirović iz Vojnograđevinske ustanove „Beograd“.

Mirjana Krstović, MC „Odbrana“

Povezane vesti