Obuka jedinica ABHO Vojske Srbije

Utorak, 8.3.2022 | Obuka
U kasarni „Car Lazar“ i na vojnom kompleksu „Ravnjak“ u Kruševcu u toku je redovna obuka pripadnika 246. bataljona atomsko-biološko-hemijske odbrane za realizaciju zadataka protivnuklearnog i hemijskog obezbeđenja jedinica Vojske Srbije.

Reč je o važnom segmentu kolektivne obuke profesionalnog sastava koji se realizuje kako bi pripadnici jedinice bili u potpunosti osposobljeni za  sprovođenje radiološko-hemijsko-biološke dekontaminacije zemljišta, ljudi, objekata, naoružanja i tehničkih sredstava.

U procesu obučavanja koristi se savremena izolujuća zaštitna oprema i sredstva detekcije, dozimetrije i dekontaminacije, od kojih je najznačajnija novouvedena mobilna platforma za dekontaminaciju  MPD09, domaće proizvodnje. Razvijanje osmatračke stanice, prikupljanje i analitička obrada podataka i dekontaminacija u slučaju nuklearnog ili hemijskog udesa, srž su aktivnosti koje pripadnici jedinice uvežbavaju u ovoj fazi obuke.
 
Osposobljavanjem profesionalnog sastava, koje se u jedinici realizuje tokom cele godine, održava se visok nivo obučenosti 246. bataljona ABHO za izvršavanje zadataka atomsko-biološko-hemijskog obezbeđenja u sve tri misije Vojske Srbije, ali i spremnost za brzo reagovanje kada god to okolnosti nalažu.

Povezane vesti