Obuka pripadnika Mađarske vojske u Centru ABHO

Četvrtak, 16.9.2021 | Obuka
U Centru atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) Vojske Srbije u Kruševcu ove nedelje se realizuje obuka pripadnika Mađarske vojske sa realnim toksičnim hemikalijama.

Obuku izvode sertifikovani instruktori Centra ABHO i Mađarske vojske, uz upotrebu kapaciteta za obuku u kasarni „Car Lazar“ i na poligonu „Ravnjak“.

Pripadnici ABHO jedinica Mađarske vojske tokom petodnevne obuke unapređuju znanja o toksičnim hemikalijama iz Liste 1, 2 i 3 Konvencije o zabrani hemijskog oružja i praktično se obučavaju za rad sa realnim  toksičnim hemikalijama. 

Korišćenje sredstava i opreme za nuklearno-radiološko-hemijsko-biološku (NRHB) zaštitu, primena procedura u detekciji toksičnih hemikalija, rad patrola atomsko-biološko-hemijske službe na izviđanju kontaminiranog zemljišta i objekata, hemijska dekontaminacija naoružanja i opreme, kao i pružanje medicinske pomoći u slučaju kontakta sa otrovnim supstancama, deo su aktivnosti obuhvaćenih programom obuke. 

Obuka sa realnim toksičnim hemikalijama za pripadnike Mađarske vojske, koja se realizuje u Centru ABHO od 2016. godine, predstavlja svojevrsnu međunarodnu potvrdu kvaliteta obuke u jedinicama Vojske Srbije i doprinosi razvoju ukupnih bilateralnih odnosa sa našim severnim susedom.

Povezane vesti