Jačanje vojne saradnje sa Francuskom

Sreda, 15.3.2023 | Međunarodna saradnja
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović boravio je u zvaničnoj poseti Republici Francuskoj, tokom koje je imao odvojene susrete sa ministrom odbrane i načelnikom generalštaba i obišao više sastava francuskih oružanih snaga.

Dvodnevna poseta je završena danas obilaskom 118. vazduhoplovne baze u Mon de Marsanu, gde su delegaciji Vojske Srbije prezentovani misija i zadaci jedinice, iskustva iz operativne upotrebe višenamenskih borbenih aviona „rafal“, te deo sposobnosti francuskog vojnog saniteta.

Srpskoj delegaciji su predstavljene i karakteristike aviona „rafal“, kapaciteti za njegovo održavanje i obuku pilota, kao i reagovanje dežurne jedinice lovačke avijacije naoružane ovim tipom vazduhoplova, sa poletanjem para aviona.

General Mojsilović je, sumirajući rezultate posete, istakao zadovoljstvo otvorenim i konstruktivnim razgovorima koje je vodio sa visokim francuskim zvaničnicima i izrazio uverenje da će Ministarstvo odbrane Francuske, budući da visoko ceni saradnju u oblasti odbrane sa Srbijom, ali i napore naše države na očuvanju mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, dati pun doprinos daljem jačanju kako vojno-vojne tako i vojno-ekonomske saradnje Srbije i Francuske.

Povezane vesti