Obuka vojnika službe telekomunikacija

Subota, 24.4.2021 | Obuka
U Centru za obuku veze i informatike u Gornjem Milanovcu u toku je individualna specijalistička obuka vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i obuka profesionalnih vojnika na dodatnom osposobljavanju za rukovanje uređajima iz sistema telekomunikacija.

Programom obuke, koju pohađaju vojnici specijalnosti teleprinterista, radio-teleprinterista, radio-relejci i telefonisti-linijaši, obuhvaćeno je uvežbavanje tehnike „slepog“ kucanja radi dostizanja potrebne brzine otpremanja šifrovanih i otvorenih tekstova, upoznavanje sa radio-uređajima u operativnoj upotrebi u jedinicama Vojske Srbije i praktičan rad posluge radio-relejnog sistema za postavljanje stanice telekomunikacija. 

U obuci se koriste uređaji prethodne generacije ali i najsavremenija telekomunikaciono-informatička sredstva koja omogućavaju pravovremen i kvalitetan prenos informacija i komandovanje snagama, uz odgovarajući stepen zaštite tajnih podataka i minimalan rizik od protivdejstva neprijatelja.

Po završetku individualne specijalističke obuke, koja u Centru za obuku veze i informatike traje do kraja meseca maja, vojnici će biti upućeni u jedinice Vojske Srbije, gde će imati priliku da primene stečena znanja.

Povezane vesti