Obilazak 72. brigade za specijalne operacije od strane vrhovnog komandanta Vojske Srbije

Ponedeljak, 3.1.2022 | Iz jedinica
Vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić obišao je danas 72. brigadu za specijalne operacije u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu, gde je prisustvovao prikazu dela sposobnosti jedinice i prezentaciji protivoklopnog sistema „kornet“.

Obilasku su prisustvovali ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Tokom prikaza sposobnosti, prezentovana je obučenost dela 72. brigade za specijalne operacije u izvođenju protivterorističkih dejstava, uz korišćenje novoprimljenih borbenih sredstava i u sadejstvu sa helikopterskom jedinicom Ratnog vazduhoplovstva i PVO. Prikazan je rad izviđačkih i protivterorističkih jedinica, simulirano dejstvo protivoklopnim sistemom „kornet“ po objektu, kao i upotreba službenih pasa. U prikazu su, pored sistema „kornet“, angažovana i borbena vozila „miloš” i „hamvi”, helikopter H-145M, sistem bespilotnih letelica i daljinski upravljiva besposadna platforma „mali miloš“.

Predsednik Vučić je nakon prikaza istakao da je veoma zadovoljan što je Srbija mogla da nabavi protivoklopni sistem „kornet“, kao i značajne količine raketa i lansirnih uređaja, čime se značajno unapređuje operativna sposobnost Vojske Srbije.

— Posebno sam zadovoljan što su pripadnici vojske srećni zbog nabavke „korneta“ iz Rusije. To je, možda, i najbolje protivoklopno oružje u svetu. Time se poboljšavaju operativne sposobnosti Vojske Srbije. „Kornet“ je važno defanzivno sredstvo, da biste odvratili svakog od potencijalne agresije na našu zemlju — naveo je predsednik Vučić.

On je, u svom obraćanju, pripadnicima Vojske Srbije čestitao Novu godinu i božićne praznike i zahvalio svima što čuvaju našu otadzbinu i brinu o našoj bezbednosti.

—  Da nastavite vredno da radite, vredno da trenirate, da volite svoju zemlju kao što ste uvek i voleli, i da se borite. A što se opreme i plate tiče, gledaćemo da to poboljšavamo iz meseca u mesec, iz godine u godinu, a vi gledajte da možete da idete u korak sa najboljim specijalcima iz celog sveta. Učite od svih, a čuvajte svoje. I još jedanput hvala za sve što ste uvek činili, veliko hvala za ljubav prema Srbiji koju darujete svima nama i još jedanput sve najbolje želim vama i vašim porodicama. Hvala vam, sve najlepše i živela Srbija! — poručio je predsednik Vučić.

Povezane vesti