Specijalistička obuka vojnika roda oklopnih jedinica

Ponedeljak, 13.6.2022 | Obuka
Vojnici generacije „mart 2022“ roda oklopnih jedinica nalaze se u završnoj fazi osposobljavanja za dužnosti na tenkovima i borbenim oklopnim vozilima pešadije.

Reč je o specijalističkoj obuci vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka kojima zbog kompleksnosti obučavanja ova faza obuke traje deset nedelja.

U Centru za obuku kopnene vojske u Požarevcu, oni se osposobljavaju za dužnosti nišandzija i vozača na tenkovima M-84 i borbenim vozilima pešadije M-80A. Prethodno su, pre prelaska na borbena sredstva, prošli obučavanje na trenažerima, koji omogućavaju individualnu obuku i obuku posada za izvršavanje vatrenih i taktičkih zadataka u svim uslovima. 

Vojnicima sada predstoji realizacija školskih i bojevih gađanja iz naoružanja roda, kao i upravljanje borbenim vozilima u terenskim uslovima, kako bi bili u potpunosti osposobljeni za obavljanje dužnosti na tenku i borbenom vozilu pešadije. 

Specijalistička obuka vojnika na služenju vojnog roka završava se proverom osposobljenosti za izvršavanje zadataka u okviru posluga, posada i timova, a nakon toga sledi obučavanje za realizaciju kolektivnih zadataka i uključivanje u život i rad jedinica Vojske Srbije do završetka služenja vojnog roka.

Povezane vesti