Obuka vodiča i službenih pasa za čuvarsku službu

Ponedeljak, 25.10.2021 | Obuka
U Centru za obuku pasa u kasarni „Knjaz Mihailo“ u Nišu u toku je višenedeljno osposobljavanje vodiča i službenih pasa za angažovanje u sastavu čuvarske službe.

Na obuci su profesionalni vojnici koji se obučavaju za dužnost vodiča službenih pasa čuvarske službe, dok dresuru za čuvanje vojnih objekata prolaze psi uzgojeni u Centru, koji će po završetku osposobljavanja zajedno sa vodičima biti raspoređeni u jedinice Vojske Srbije.

Obuka vodiča se sastoji iz teorijskog i praktičnog dela, a težište je na radnjama prilikom hvatanja, zadržavanja i onesposobljavanja lica u vršenju nedozvoljenih radnji, kao i na savlađivanju specifičnih prepreka sa kojima se vodiči i psi susreću tokom izvršavanja zadataka.

Ovakva obuka se u Centru realizuje tokom cele godine, a uspešnim osposobljavanjem vodiča i službenih pasa značajno se doprinosi zaštiti i obezbeđenju objekata i pokretnih sredstava Vojske Srbije, imajući u vidu nadmoćno čulo vida i mirisa pasa i njihove sposobnosti da brzo i bez upotrebe smrtonosne sile savladaju neprijatelja.

Povezane vesti