Obuka jedinica ABHO za učešće u multinacionalnim operacijama

Ponedeljak, 11.4.2022 | Obuka
U kasarni „Car Lazar“ i na vojnom kompleksu „Ravnjak“ u Kruševcu u toku je kolektivna obuka dva voda iz sastava 246. bataljona atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) deklarisanih za učešće u multinacionalnim operacijama po Konceptu operativnih sposobnosti. 

Radi dostizanja zahtevanog nivoa interoperabilnosti i borbene gotovosti ovih jedinica realizuju se sveobuhvatne pripreme i obuka za izvršavanje zadataka u međunarodnom okruženju. 

U ovom periodu, težište je na taktičkim uvežbavanjima za realizaciju kolektivnih zadataka, u šta je uključeno protivnuklearno, protivhemijsko i protivradiološko obezbeđenje, patroliranje, uspostavljanje punktova, zaštita snaga i objekata i evakuacija povređenih.

Po završetku ove faze obuke, deklarisane vodove očekuju taktičke vežbe na poligonu „Borovac“ i u bazi „Jug“ tokom kojih će biti proverena njihova osposobljenost za angažovanje u multinacionalnim operacijama. 

Koncept operativnih sposobnosti predstavlja jedan od oblika saradnje u okviru programa Partnerstvo za mir čijom primenom Vojska Srbije dostiže standarde interoperabilnosti i razvija operativne sposobnosti deklarisanih jedinica za učešće u mirovnim operacijama. 

Povezane vesti