Početak obuke nove generacije vojnika na služenju vojnog roka

Sreda, 7.6.2023 | Obuka
U centrima Komande za obuku u Somboru, Valjevu i Leskovcu danas je započela obuka vojnika na služenju vojnog roka koji su u redove Vojske Srbije stupili početkom ovog meseca.

Vojnici su prethodnih dana prošli period prilagođavanja, upoznali se sa osnovnim pravilima života i rada u Vojsci Srbije i spremno dočekuju period intenzivnog obučavanja.

U narednih mesec i po dana oni će se, u centrima za osnovnu obuku, težišno osposobljavati za rukovanje ličnim naoružanjem i opremom i izvođenje osnovnih taktičkih radnji i postupaka u borbi, istovremeno podižući nivo svoje opšte fizičke pripremljenosti.

Potom sledi individualna specijalistička obuka za vojničke dužnosti u okviru roda odnosno službe, da bi drugi period služenja vojnog roka vojnici proveli u jedinicama Vojske Srbije na osposobljavanju za realizaciju kolektivnih zadataka.

Tokom služenja vojnog roka zainteresovani vojnici se mogu prijaviti za prijem u profesionalnu vojnu službu, kako bi blagovremeno prošli propisanu proceduru i stekli uslove da odmah po završetku vojnog roka stanu u stroj profesionalnih pripadnika Vojske Srbije.

Povezane vesti