Provera obučenosti vojnika generacije „mart 2023“

Četvrtak, 13.4.2023 | Obuka
U centrima za osnovnu obuku Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu ove nedelje je realizovana provera individualne obučenosti vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „mart 2023“.

U prethodnih šest nedelja oni su se teoretski i praktično osposobljavali za rukovanje različitim vrstama pešadijskog naoružanja, ovladali su osnovnim taktičkim radnjama vojnika u borbi, realizovali sva predviđena gađanja i uspešno položili proveru fizičkih sposobnosti.

Na završnom ispitu individualne obučenosti vojnici su u toku prvog dana praktično rešavali zadatake iz taktičke obuke, dok su drugog dana pokazali znanja, sposobnosti i veštine za upotrebu sredstava i vojne opreme, nivo strojeve izgrađenosti i poznavanje Pravila službe Vojske Srbije.

I ova generacija vojnika je postigla vrlodobre i odlične rezultate i time pokazala da je spremna za sledeću fazu obuke koja ih očekuje posle premeštaja u centre za specijalističku obuku. U ovim centrima oni će se osposobljavati za specijalnosti u okviru svojih rodova i službi za koje su regrutovani, nakon čega će biti raspoređeni u jedinice Vojske Srbije do kraja služenja vojnog roka.

Povezane vesti