Zajednička obuka specijalnih jedinica Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD

Petak, 19.11.2021 | Obuka
Na poligonu „Peskovi“ kod Požarevca, od 8. do 26. novembra, realizuje se zajednička obuka jedinica za specijalne operacije Vojske Srbije i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Cilj obuke, u okviru koje će se realizovati i taktička vežba sa bojevim gađanjem, je unapređenje osposobljenosti specijalnih snaga i razmena iskustava u izvođenju pojedinih segmenata specijalnih operacija.
 
Tokom intenzivnih vežbovnih aktivnosti, proigravaju se taktike, tehnike i procedure koje se primenjuju u protivterorističkoj operaciji u urbanoj sredini, od prikupljanja obaveštajnih podataka, ubacivanja borbenih grupa primenom vertikalnog manevra, blokade i uništenja terorista, evakuacije povređenih vazdušnim putem do izvlačenja iz zone operacije.

Realizacijom ove i sličnih vežbovnih aktivnosti sa oružanim snagama najrazvijenih zemalja sveta unapređuju se sposobnosti specijalnih jedinica Vojske Srbije za izvođenje kompleksnih protivterorističkih operacija u svim uslovima i u sadejstvu sa jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Povezane vesti