Poseta predsedavajućeg Vojnom komitetu NATO-a maršala Piča

Ponedeljak, 8.10.2018 | Međunarodna saradnja

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović razgovarao je danas sa predsedavajućim Vojnom komitetu NATO-a vazduhoplovnim maršalom Stjuartom Pičom.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović sastao se danas u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu sa predsedavajućim Vojnom komitetu NATO-a vazduhoplovnim maršalom Britanskih oružanih snaga ser Stjuartom Pičom.

General Mojsilović i maršal Pič su razgovarali o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, sa težištem na Kosovu i Metohiji, otvorenim pitanjima u odnosima Vojske Srbije i Kfora i saradnji Srbije sa Severnoatlantskom alijansom.

Načelnik Generalštaba VS general Mojsilović je predsedavajućem Vojnom komitetu NATO-a preneo da je Vojska Srbije zadovoljna sadašnjim nivoom vojne saradnje koju ostvarujemo sa Alijansom. 

Maršal Pič je, izražavajući zadovoljstvo što boravi u poseti Srbiji, istakao da članice NATO-a i države saveznice cene Vojsku Srbije i njenu profesionalnost. – Apsolutno poštujemo vaš suverenitet i neutralnost, ali to ne znači da ne možemo da budemo partneri i da sarađujemo u različitim oblastima, rekao je maršal Pič.

Govoreći o stanju na Kosovu i Metohiji, načelnik Generalštaba je rekao da je u skladu sa potpisanim sporazumima za bezbednost u pokrajini odgovoran Kfor, od kojeg očekujemo da bude neutralan i da doprinese opštoj stabilnosti. Dvojica sagovornika su se saglasila da je dijalog Vojske Srbije i Kfora neophodan i da uspostavljene odnose treba održavati.

Predsedavajući Vojnom komitetu NATO-a vazduhoplovni maršal Stjuart Pič boravi u poseti našoj zemlji u okviru delegacije koju predvodi generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Povezane vesti