Desetar Đuro Borbelj najbolji sportista Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u 2019. godini

Subota, 28.12.2019 | Sport u Vojsci
Desetar Đuro Borbelj iz Prve brigade kopnene vojske ovogodišnji je dobitnik nagrade za najboljeg sportistu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju dodeljuje Olimpijski komitet Srbije.

Prestižno sportsko priznanje desetaru Borbelju uručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin na svečanosti Olimpijskog komiteta Srbije, održanoj večeras u Domu Narodne skupštine, povodom 26. proglašenja najuspešnijeg sportiste, timova i trenera u 2019. godini.

Dobijeno priznanje velika je satisfakcija i motiv za dalji razvoj, istakao je desetar Borbelj, poručivši da se sportom u vojsi bavi šest godina, a da su nakon četiri godine počeli da stižu ozbiljniji rezultati.

— Ovo je jedno od većih priznanja za mene i velika satisfakcija za dalji uspeh i razvoj. Istakao bih svoj prvi maraton, koji sam trčao u Kini, gde sam postigao rekord u Vojsci Srbije. U podsvesti sam znao da će to biti jako dobra trka i pametno sam trčao, jer maraton mora da se trči glavom, a ne nogama — priseća se desetar Borbelj i poručuje da mu sport u vojsci jednako znači i u profesionalnom i privatnom životu.

Desetar Đuro Borbelj rođen je 16. maja 1995. godine, a u profesionalnu vojnu službu stupio je 2016. godine. Poslužilac je mosta u 18. inžinjerijskom bataljonu Prve brigade kopnene vojske. Član je Atletskog kluba Apatin, a kao aktivni atletičar nastupa za reprezentaciju Srbije i reprezentaciju Vojske Srbije. Za kratko vreme ostvario je zapažene rezultate. Učestvovao je na više takmičenja u Srbiji i inostranstvu i osvojio četiri prva mesta, dva druga mesta, tri treća mesta. Na sedmim Svetskim vojnim igrama, održanim u oktobru 2019. godine u kineskom gradu Vuhan, ostvario je rezultat u maratonu od 2 sata 29 minuta i 23 sekunde, čime je postavio novi rekord Vojske Srbije u toj disciplini.

Uz čestitke sportistima za ovogodišnje uspehe, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, poručio je da su priznanja ovogodišnjim laureatima dodeljena ne na osnovu simpatija prema njima, već na osnovu jasno definisanih kriterijuma i uspeha koje su postigli.

Za svesrdnu pomoć i podršku sportu, predsednik Olimpijskog komiteta je posebno zahvalio predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Republike Srbije.

— Moj kolega, trener "Partizana" Trinkijeri, rekao je 'Blago vama kad imate takvog predsednika — Vučića, koji je veliki sportista, kad imate olimpijske kvalifikacije u Srbiji. To je velika stvar.' Svedok sam tačnosti Trinkijerijevih reči. U politiku se ne razumem, ali se u sport i sportiste razumem prilično. Predsednik Aleksandar Vučić je u ne malo navrata na sebe preuzimao teško breme spasioca situacije kada je naš sport u pitanju. Koristim ovu svečanu priliku da se zahvalim, kako njemu lično, tako Vladi Republike Srbije, koja je kao nijedna do sada imala razumevanje za potrebe naših olimpijaca.

Maljković je istakao da mu je i kao sinu vojnog lica čast jer je saradnja Olimpijskog komiteta Srbije i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije institucionalizovana i uspešna.

— Naši olimpijci već su deo našeg odbrambenog sistema, a razmena iskustava vrhunskih sportista i mladih ljudi koji nam garantuju slobodu, je na obostranu korist. Olimpijski komitet zahvalan je ministru Vulinu i prijateljima iz vojske na saradnji - rekao je Maljković i podsetio da su olimpijski pokret u Srbiji osnovali baš oficiri predvođeni generalom Đukićem.

Priznanje najuspešnije sportistkinje Srbije u 2019. godini ponela je odbojkašica Tijana Bošković, a najuspešnijeg sportiste, osmi put za redom, teniser Novak Đoković.

Ženska odbojkaška reprezentacija, koja je ove godine odbranila titulu evropskog šampiona i osvajanjem prvog mesta na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Vroclavu plasirala se za Olimpijske igre u Tokiju, i ove godine je proglašena za najuspešniji ženski tim Srbije. Epitet najboljeg muškog tima Srbije, takođe je ponela odbojkaška reprezentacija, osvajač zlata na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu.

Prema oceni Olimpijskog komiteta najuspešnija mlada sportistkinja Srbije je karatistkinja Ivana Perović, a najuspešniji trener Slobodan Kovač.

Trofej Olimpijsko srce "General Đukić", koji se dodeljuje za posebna dostignuća i jačanje olimpijskog pokreta, ove godine je uručen predsedniku Evropske odbojkaške konfederacije Aleksandru Boričiću.

Povezane vesti