Obuka vojnika roda artiljerije u Prvoj brigadi kopnene vojske

Sreda, 20.4.2022 | Obuka
Na poligonima u kasarni „Boško Palkovljević Pinki“ u Sremskoj Mitrovici realizuje se obuka vojnika na služenju vojnog roka generacije „decembar 2021“ za izvršavanje kolektivnih zadataka u sastavu posluga digitalizovanih samohodnih višecevnih lansera raketa M-17 128 mm „oganj“.

Obuku prolaze vojnici roda artiljerije koji drugi period vojnog roka služe u divizionu samohodnih višecevnih lansera raketa iz sastava Prve brigade kopnene vojske, a cilj je da se oni osposobe za borbenu upotrebu ovog modernizovanog artiljerijskog sistema.

U ovom periodu težište je na uvežbavanju taktičkih radnji i procedura za izvršenje posrednog artiljerijskog gađanja, koje obuhvataju posedanje raketnog položaja, prevođenje oruđa iz marševskog u borbeni položaj, proračun i zauzimanje elemenata za gađanje i rad poslužilaca nakon izdavanja komande za gađanje. 

Digitalizovani  samohodni višecevni lanser raketa M-17 128 mm „oganj“ je savremeni artiljerijski sistem namenjen za ostvarivanje iznenadne i koncentrisane artiljerijske vatre po ciljevima velikih razmera. Opremanje Vojske Srbije ovim oruđem značajno je unapredilo vatrene mogućnosti jedinica za pouzdanu, brzu i preciznu artiljerijsku podršku tokom izvođenja borbenih operacija.

Povezane vesti