Susret načelnika generalštabova Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije

Ponedeljak, 24.8.2020 | Međunarodna saradnja
U okviru posete Ruskoj Federaciji, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović susreo se danas sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, generalom armije Valerijem Vasiljevičem Gerasimovim.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije zahvalio se generalu Gerasimovu na sveobuhvatnoj podršci koju Ruska Federacija pruža Republici Srbiji u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i pomoći Oružanih snaga Ruske Federacije našoj zemlji u suzbijanju širenja virusne infekcije COVID-19  u mesecu aprilu i maju ove godine, čak i u uslovima kada je ruski narod i sam bio ugrožen od posledica virusa.

Tokom zvaničnih razgovora dve delegacije bilo je reči o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u svetu i  regionu sa posebnim osvrtom na situaciju na Kosovu i Metohiji, mogućnostima za unapređenje bilateralne vojne saradnje dve vojske u oblastima od obostranog interesa, kao i o aktuelnom stanju i realizaciji aktivnosti u oblasti vojno-tehničke saradnje.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je kao posebno značajnu istakao pomoć Ruske Federacije u opremanju Vojske Srbije savremenom vojnom tehnikom i obuci našeg letačkog i tehničkog osoblja na vazduhoplovima ruske proizvodnje. 

Tokom razgovora potvrđena je spremnost obe strane da se i pored nepovoljnih uslova usled širenja virusne infekcije COVID-19 nastavi sa unapređenjem bilateralne vojne saradnje dve vojske, sa težištem na realizaciji zajedničkih vežbovnih aktivnosti, obuke i vojno-tehničkoj saradnji.

Pohvalivši izuzetnu organizaciju ovogodišnjih ,,Međunarodnih vojnih igara”, načelnik Generalštaba je najavio da Vojska Srbije razmatra da konkuriše za organizaciju jedne od disciplina ovog takmičenja i zaključio da ono predstavlja odličnu priliku za pripadnike naše vojske da testiraju svoje sposobnosti, ali i da razmene znanja i iskustva sa kolegama iz oružanih snaga drugih stranih zemalja i razvijaju prijateljske odnose.

Povezane vesti