Poseta načelnika Generalštaba Vojske Srbije Republici Sloveniji

Sreda, 12.10.2022 | Aktivnosti NGŠ
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović boravi u zvaničnoj poseti Republici Sloveniji, koja se realizuje na poziv načelnika Generalštaba Slovenačke vojske general-majora Roberta Glavaša.

Zvanični deo posete je započeo danas ceremonijom svečanog dočeka, upriličenom za našu delegaciju u Generalštabu Slovenačke vojske u Ljubljani, nakon čega su usledili sastanak generala Mojsilovića i Glavaša i zvanični razgovori delegacija vojski dveju zemalja.

Tokom susreta razmenjena su mišljenja o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u svetu i regionu, perspektivama multilateralnih regionalnih inicijativa, dosadašnjoj saradnji Srbije i Slovenije u oblasti odbrane, kao i mogućnostima za unapređenje saradnje. Dogovoreno je da se u narednom periodu nastavi sa razvojem bilateralne vojno-vojne saradnje kroz realizaciju zajedničkih aktivnosti, pre svega u oblasti obuke.

General Mojsilović je ovom prilikom naglasio značaj saradnje Srbije i Slovenije u oblasti odbrane kako na bilateralnom planu, tako i u okviru regionalnih inicijativa, imajući u vidu da su dve zemlje suočene sa sličnim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama. On je takođe istakao da Republika Srbija vodi izbalansiranu politiku odbrane, u skladu sa nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima, uz poštovanje načela teritorijalnog integriteta i nezavisnosti država, kao i principa vojne neutralnosti. 

Tokom boravka u Sloveniji, načelnik Generalštaba Vojske Srbije se sastao i sa državnim sekretarom u Ministarstvu odbrane Damirom Crnčecom i posetio 132. planinski puk Slovenačke vojske u Bohinjskoj Beli.

Povezane vesti